24.08.2015.

45. Memorijal Stjepan Grgac

Biciklistički klub “Ivanić” iz Ivanić-Grada je i ove godine organizirao Memorijal Stjepan Grgac, međunarodnu biciklističku utrku s dugogodišnjom tradicijom. Ovogodišnji 45. Memorijal Stjepana Grgca koji se održao 23. kolovoza (nedjelja), s početkom u 11.00 sati. Kao i prijašnjih godina utrka se bodovala za Kup te se na startu očekuje velik broj vozača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Stjepan Grgac je rođen 17.09.1909. u Novakima kod Zaprešića. Izučio je trgovački zanat i već se 1927. zaposlio u Gradskoj električnoj centrali kao namještenik. Iste godine postaje i članom „Sokola“ – najstarijeg Hrvatskog koturaškog kluba kojemu će ostati vjeran do kraja karijere. Sportska karijera Stjepana Grgca trajala je od 1927. do 1939. Vozio je za svoj matični klub «Sokol» koji je kasnije promijenio ime u «Zagreb 1887», a bio je i standardni, a i najbolji član reprezentacije ondašnje Jugoslavije. Godine 1928. postaje biciklistički prvak Zagreba. Bio je najbolje plasirani član reprezentacije na utrci «Oko Mađarske» 1934. godine, treći na utrci Beč-Graz (192km) 1934., drugi na utrci «Oko Rumunjske» (2247 km, 12 etapa) 1935. godine. Posebno mjesto u njegovoj karijeri predstavlja nastup na Tour de France 1936. godine, kada je kao član reprezentacije Jugoslavije odvezao 14 najtežih etapa utrke ali je zbog vremenske rampe morao odustati. Tako je postigao rezultat kojeg desetljećima nakon Stjepana Grgca nije dostigao ni jedan biciklist s ovih prostora.

Da podsjetimo, u čast i spomen na Stjepana Grgca BK “Ivanić”, od osnutka kluba 1971. pa do danas, svake godine organizira cestovnu biciklističku utrku “MEMORIJAL STJEPAN GRGAC”. Od prve utrke na kojoj je bilo dvadesetak sudionika, prerasla je u međunarodnu sportsku manifestaciju s preko 250 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske.

Vremenom, “Memorijal Stjepan Grgac” je u Hrvatskoj postala pojam za odlično organiziranu biciklističku utrku te je kao takva dobila i priznanje Skupštine Hrvatskog biciklističkog saveza.

Izuzetno dobro vrijeme koje je pratilo vozače na ovogodišnjem memorijalu, doprinijelo je da su sve utrke bile vrlo brze pa je pobjednik seniorske utrke Jenko Rober iz KK Radenska AS stazu dugu 139km od Ivanić-Grada do Garešnice i natrag prevezao u vremenu 3:09:41 s prosječnom brzinom od 44,97 km/sat..

Drugo mjesto u kategoriji seniora zauzeo je Jure Miškulin iz istog slovenskog kluba a treći je bio Jon Božič iz KK Adria Mobil iz Novog Mesta.

U kategoriji juniora najbrži je bio njegov klupski kolega Žiga Jermen koji je utrku do Kutine i nazad završio za 2 sata i 23 minute. I u ovoj kategoriji pobjeda se odlučivala u zadnjim metrima, a u sprintu velike grupe sudjelovao je i naš Dario Dovranić te zauzeo odlično 17 mjesto.

U kategoriji kadeta dogodio se i jedini ozbiljni pad na utrci pa su vozači na cilj dolazili u više manjih grupa. U ovoj kategoriji također je slavio vozač KK Radenska AS, Krištof Kogovšek, koji je stazu do Popovače i nazad završio za 1 sat i 35 minuta.

U kategoriji početnika nastupilo je 78 dječaka i djevojčica u dobi od 8 do 16 godina. Najbrži je bio Jan Bevc iz KK Adria Mobil, a najbrža Maja Perinović iz BK Zadar. Naš Mateo Botinčanin utrku je završio na 66 mjestu.

Veterani i žene su svoju utrku “odradili” još u jutarnjim satima a prvi je kroz cilj prošao Damjan Ivšak iz BK Stubaki. Pobjednica u ženskoj kategoriji je Antonela Fernčić iz BK Meridiana Kamen Team.

Na kraju 45.Memorijala Stjepan Grgac, na prigodnom ručku u restoranu Ivaničanka, podijeljene su nagrade najboljima. Sve prisutne je, u ime gradonačelnika Grada Ivanić-Grada, koji je, uz Zajednicu sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i MUP RH, glavni pokrovitelj Memorijala, pozdravio zamjenik gradonačelnika g.Željko Posilović koji je ujedno i uručio nagrade najboljima u seniorskoj konkurenciji.

Nagrade kategoriji veterana uručila je  gđa. Ankica Bešter, direktorica TZ Grada Ivanić-Grada 

Nagrade u kategoriji žena predao je g. Krešimir Grgac, sin Stjepana Grgca. Nagrade početnicima uručila je gđa.Vera Grgac, nećakinja Stjepana Grgca a kadetima gđa. Zlatica Grgac, kćer tog velikog bicikliste.

Nagrade juniorima predao g. Darko Kljak predsjednik Gradske zajednice sportskih udruga grada Ivanić-Grada.