04.08.2015.

Čestitka Gradonačelnika povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Drage sugrađanke i sugrađani,

Hrvatska 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluja kojom je oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija te u kojoj je prije 20 godina Hrvatska pokazala snagu i odlučnost u borbi do potpunog oslobađanja.

Za svega 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su oko 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te na mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Domovinskim ratom u kojem su mnogi dali svoje živote i dio sebe, obranili smo suverenost i samostalnost Republike Hrvatske, dobili u zalog izgraditi pravednu i demokratsku državu u kojoj će naši građani imati posao i moći dostojanstveno živjeti.

U spomen na taj veliki dan upućujem vam iskrene čestitke, a posebnu zahvalnost hrvatskim braniteljima, obiteljima nestalih i poginulih i svim onima koji su dali svoj život u stvaranju hrvatske države. Upravo njima i njihovim obiteljima dugujemo najviše i ovaj dan posvećujemo uspomeni na njih.

Zato u čast i zahvalu prigodom ovog velikog državnog blagdana, ponosno istaknimo hrvatske zastave na naše domove!

 

Gradonačelnik

Javor Bojan Leš