18.06.2015.

Započela berba jagoda iz hidroponskog uzgoja

U plasteniku Poljoprivredne zadruge VITA-PLOD iz Breške Zeline pored Ivanić-Grada, započela je berba jagoda iz hidroponskog uzgoja.

Kako saznajemo od voditelja proizvodnje g.Davora Jurića, u plastenicima površine 6500 m2, proizvode se tri sorte jagoda hidroponskim načinom uzgoja. Hidroponski način uzgoja podrazumijeva tehniku intenzivnog uzgoja biljaka bez tla, tako da biljke, u ovom slučaju jagode, nemaju dodir s bolestima i štetnicima iz tla pa se i time tijekom uzgoja upotrebljava manje zaštitnih sredstava. Sve se kontrolirano dodaje prema potrebama kulture i time se troši manje vode i hranjiva, a rast biljaka je bolji i brži. Smanjena je obrada tla i utrošak ljudskog rada. Kulture se mogu uzgajati na prostoru gdje je inače uzgoj ograničen zbog tla.

Ovakav način uzgoja omogućava proizvodnju do sredine studenog, kada se kako kaže g. Jurić, zbog smanjene ponude jagoda postiže najveća otkupna cijena.

Cijeli projekt u koji je uloženo oko 2.500.000,00 Kuna, pokrenut je u svibnju prošle godine, da bi godinu dana kasnije, u svibnju ove godine bile “posađene” prve jagode koje danas beremo.

Prve plodove jagoda ubrali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš koji je ovom prilikom naglasio kako je za grad Ivanić-Grad, na čijem se području naselje Breška Zelina nalazi, ovo vrlo važan projekt koji otvara radna mjesta na područjima gdje se to vrlo teško ostvaruje.

Gradonačelnik Leš zahvalio se gradonačelniku Zagreba gospodinu Bandiću i županu Zagrebačke županije gospodinu Kožiću na podršci kod projekata od zajedničkog interesa za Grad Ivanić-Grad, Zagreb i Zagrebačku županiju.

Teskt i foto: Zoran Ožetski