20.05.2015.

Ivanićgradski haiku pjesnici u Krakovu

Druga međunarodna konferencija haiku pjesnika Krakov 2015., organizirana je u sklopu The 4th Miłosz Festival, najvećeg međunarodnog pjesničkog festivala u Poljskoj.

Na ovom značajnom događanju, sastaju se književnici, znanstvenici i kritičari,  a ove godine nosi ime Miloševa djela A Book of Luminous Things, što je i naslov njegove međunarodne antologije poezije, a njegov cjelokupni opus uključuje 1296 djela u 4519 publikacija na 24 jezika.

Konferencija je trajala tri dana, predavanja su bila na poljskom i engleskom jeziku.  Okrugli stol, brojne diskusije i predavanja bila su vrlo stručna i odnosila se na povijest haiku poezije, haiku poeziju u Europi, zatim govorilo se mnogo o prevođenju i analiziralo primjere.  Japanska pjesnikinja, teoretičarka i urednica časopisa Haiku Evergreen, Ikuyo Yoshimura, Ph.D., govorila je o prevođenju s japanskog jezika na jezike Zapada,  o senzibilitetu i razlikama između kultura Istoka i Zapada.

Na konferenciji su dogovorene mnoge suradnje. Hrvatski haiku pjesnici, Stjepan Rožić, predsjednik udruge „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić Grad, Zlata Bogović, predsjednica Varaždinskog književnog društva te Đurđa Vukelić Rožić, urednica i prevoditeljica, donirali su više od dvadeset kilograma knjiga i časopisa iz Hrvatske (jedan veliki putni kovčeg a čiji je jedan kotačić pukao pod teretom), te je naša zemlja na konferenciji bila i najbolje zastupljena po broju knjiga i pjesnika, izuzev zemlju domaćina. Knjige su bile namijenjene razmjeni, donirane su muzeju Manggha, te knjižnicama u Krakowu i Varšavi. Naši su pjesnici donijeli u Hrvatsku niz zbirki haiku poezije a njihovi će radovi biti objavljivani u međunarodnim časopisima.  Kako je suradnja uvijek dvosmjerna, pjesnici s konferencije u Krakovu bit će i naši dragi gosti u časopisu IRIS.