25.10.2015.

Obilježavanje 11. Memorijala Rudolfa Perešina

Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada jučer je održana završna priredba 11. Memorijala Rudolfa Perešina, kojim je obilježena 24. obljetnica herojskog pothvata pilota Rudolfa Perešina, kad je  25. listopada 1991. godine s bihaćkog aerodroma kao pilot JNA poletio na zadatak no, uz sve opasnosti kojima je bio izložen, on ga nije izvršio, već je preletio preko Hrvatske i Slovenije, te sletio na aerodrom u Klagenfurtu u Austriji, i tako prebjegao u Hrvatsku vojsku. Vijest o tome, uz riječi koje je sletjevši izrekao, da je Hrvat i da neće pucati po hrvatskom narodu, u času je obišla svijet. Njegov pothvat je ulio novu nadu hrvatskim braniteljima i značio velik poticaj hrvatskom narodu u borbi za slobodu i samostalnost.

Kod biste Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu su vijence položili članovi obitelji Perešin, te izaslanstva: Ministarstva obrane na čelu sa zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnikom Draženom Šćurijem, Ministarstva branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Bojanom Glavaševićem, Grada Zagreba na čelu gradonačelnikom Milanom Bandićem, Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, Grada Ivanić-Grada na čelu s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, Zajednice udruga proizišlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ delegacija na čelu s predsjednikom Zajednice Goranom Lešom, Općine Gornja Stubica, Udruge Susreti za Rudolfa Perešina i Tvornice željezničkih vozila Gredelj Zagreb, te zapalila svijeće izaslanstva Općine Kloštar Ivanić i Križ sa zamjenicima načelnika Miljenkom Majdekom i Mladenom Rogićem, Udruge antifaštističkih boraca i antifašista Grada Ivanić-Grada, GO HDZ-a Ivanić-Grad i GO SDP-a Ivanić-Grad.

Kod spomen-ploče Rudolfu Perešinu na Društvenom domu u Cagincu vijence su položila izaslanstva Ministarstva branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Bojanom Glavaševićem, Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, VMO Caginec-Prkos, kao i GO HDZ-a Ivanić-Grad, te zapalili svijeće članovi obitelji Perešin, zamjenici načelnika Općine Kloštar Ivanić Miljenko Majdek i Općine Križ Mladen Rogić, a molitvu predvodio fra Krunoslav Kašnar. 

U Društvenom domu u Cagincu okupljenima su se obratili gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnik Dražen Šćuri. Gradonačelnik Javor Bojan-Leš je naglasio, da je pokrenuta inicijativa za izdavanje knjige, u kojoj će se uz Rudolfa Perešina opisati pothvati u Domovinskom ratu i ostalih pilota s ivanićkog područja.

Organizacijski odbor je i ove godine u dogovoru s ravnateljicama osnovnih škola dogovorio uključivanje učenika s likovnim i literarnim radovima u program Memorijala Rudolfa Perešina.

 

Iz OŠ Josipa Badalića kao najbolji izabrani su likovni radovi učenika:

Magdalena Markić, 5.b

Anamarija Perko, 7.b

Stela Jelen, 5.b

Manuela Mrkonjić, 6.a

 

 

Iz OŠ Stjepana Basaričeka kao najbolji izabrani su likovni radovi učenika:

Dorian Ranogajec, 7.a

Oren Horvat, 5.a

Mia Cerovečki, 5.a

Laura  Kljaić, 5.a

 

 

OŠ Đure Deželića je za izložbu izabrala likovne radove učenika:

Teo Kunovec-Varga, 5.c

Matilda Matković, 6.a

Petra Sporiš, 7.b

Helena Matković, 7.b

 

 

a OŠ Posavski Bregi je za izložbu izabrala likovne radove učenika:

 

Vita  Šarić, 8.r

Karla  Posilović, 7.r.

Daniel  Baček, 7.r.

Kristina Kelava i Marija Magdalena Murek,8.r.

 

 

Najbolje literarne radove su njihovi autori pročitali pred publikom u Društvenom domu u Cagincu: iz OŠ Josipa Badalića Matija Hren 6.a, iz OŠ Stjepana Basaričeka Livia Horvat Bahnik 5.b, iz OŠ Đure Deželića Mario Trnčić 8.a, te iz OŠ Posavski Bregi Natalija Fabijančić 8. razred.

Autore najbolje ocijenjenih likovnih i literarnih radova Grad Ivanić-Grad nagrađuje izletom 27. listopada, uz posjet Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u Velikoj Gorici i spomenicima Rufolfu Perešinu u Gornjoj Stubici.

Na prijedlog Mjesnog odbora Caginec-Prkos je gradonačelnik Javor-Bojan Leš uručio zahvalnice Ogranku HDZ-a Caginec za inicijativu postavljanja spomen ploče Rudolfu Perešinu u Cagincu i zamjeniku gradonačelnika Željku Posiloviću za dugogodišnji predani rad na organizaciji Memorijala Rudolf Perešin.

U okviru 11. Memorijala je od 19. do 26. listopada u POU Ivanić-Grad bila otvorena izložba slika pod naslovom“Rudi – nebo nad Hrvatskom profesora Ivana Mustača, te izložba papirnatih maketa zrakoplova vikara provincije Presvetoga otkupitelja iz Splita fra Ante Udovičića pod naslovom “Moje papirnato jato” . Na toj izložbi je svoje radove izložio je i nećak Rudolfa Perešina Blaž  Matan. Ljubaznošću HRZ i PZO, bila je izložena i maketa kabine MIG-a 21.

Organizacijski odbor je i ove godine uključio učenike sedmih i osmih razreda četiriju osnovnih škola u program Memorijala, pa je susretljivošću HRZ i PZO za njih organizirana vrlo atraktivna prezentacija pilota HRZ i PZO, koji su za tu priliku sletjeli 22. listopada helikopterom MI 8 na školsko igralište u centru Ivanić-Grada. Za oko 300 učenika je bilo omogućeno da se iz prve ruke upoznaju sa zanimanjem pilota, i tehničkim mogućnostima letjelice.

Ove godine je Memorijal Rudolf Perešin obogaćen za još jedno događanje, memorijalni karate turnir CUP Rudolfa Perešina u Križu u organizaciji Karate kluba „KIK“ Kloštar Ivanić i Križ, na kojem je nastupilo 354-ro natjecatelja iz 34 kluba iz Austrije, BIH i Hrvatske. Turnir je otvorila supruga Rudolfa Perešina Ljerka, a njegovu organizaciju je pozdravio i pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

 

Foto: Zoran Ožetski

Tekst: R. Šporer