07.10.2015.

Održana novinska konferencija povodom održavanja 11. Bučijade

Dana 6. listopada, u hotelu Sport održana je novinska konferencija povodom turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije “Bučijada”, koja će po 11. puta održati u Ivanić Gradu. Manifestacija koju čini izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem će ove godine biti prisutno preko 200 izlagača, održat će se u subotu i nedjelju 17. odnosno 18. listopada . Osim bogate ponude hrane i pića, posjetitelji će dva dana moći uživati u bogatom kulturno-umjetničkom i zabavnom programu.

Novinsku konferenciju otvorila je direktorica TZ Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter koja je sve prisutne upoznala s detaljima iz bogatog programa ovogodišnje 11. Bučijade . Tajnica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske Marica Svetlečić predstavila je rad Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske i program znanstveno stručnog skupa “Prehrambene i zdravstvene tvrdnje za bučino ulje” koji će se u sklopu Bučijade održati u subotu u 12.30 sati. Gradonačelnik Javor Bojan Leš naglasio je gospodarsku i turističku važnost ove manifestacije za Grad Ivanić-Grad te izrazio svoje zadovoljstvo što je Bučijada ušla u “top 10″ najvećih turističko-gospodarskih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Nakon novinske konferencije, brojni ugostitelji i proizvođači bučinog ulja s područja grada Ivanić-Grada, predstavili su svoje specijalitete i proizvode od buča. Svi prisutni mogli su kušati “klasična” jela od buče kao što su juha od buče ili poznata nam bučnica, ali moglo se tu kušati i velik broj slastica pa čak i pizze s bučom. Bitno je za spomenuti da će se sva danas prezentirana jela i proizvodi od buče, moći kušati odnosno nabaviti na brojnim lokacijama za vrijeme trajanja 11. Bučijade.

Jela od buče bude sva osjetila te svojim izgledom, a nadasve okusom još jednom dokazuju da ta naša posavsko-moslavačka buča, tikva, bundeva ili tikvanja zaslužuje visoko mjesto na gastro ponudi Hrvatske.

 

Tekst i foto: Zoran Ožetski