14.10.2015.

Ultramaratonci iz Ivanić-Grada krenuli prema Novskoj

Ove kao i proteklih godina, Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba organizira međunarodni Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar, “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata“.

Sudionici ovogodišnjeg 14. Memorijalnog maratona, okupili su se nešto prije 9 sati u Parku hrvatskih branitelja ispred Spomenika palim hrvatskim braniteljima, gdje su zapalili svijeće i pomolili se za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. U ime grada Ivanić-Grada svijeću je zapalio zamjenik gradonačelnika g.Željko Posilović.

Ubrzo nakon paljenja svijeća i odavanja počasti, g. Željko Posilović pucnjem iz pištolja označio je start druge etape maratona dužine 72 km. Dolazak maratonaca u grad Novsku očekuje se danas oko 16 sati .

Sportski dio natjecanja odvijat će se na dionici Zagreb – Vukovar od 13. – 17. listopada 2015.
Dužina staze iznosi 344,1 km, što je ujedno i najduži ultramaraton u ovom dijelu Europe.
Natjecatelji ga trebaju proći u pet dionica:

1. dionica: Zagreb ( Kustošija) – Ivanić Grad, 50,6 km
2. dionica: Ivanić Grad – Novska, 72,0 km
3. dionica: Novska – Slavonski Brod, 90,5 km
4. dionica: Slavonski Brod – Osijek, 84,0 km
5. dionica: Osijek – Vukovar (Ovčara), 47,0 km

Kao jedna od najorganiziranijih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ustrajat ćemo u nastojanju da herojske dane hrvatske povijesti ne prepustimo zaboravu. Već niz godina nastojimo i uspijevamo organiziranjem prigodnih događanja sačuvati uspomenu na one koje nikada ne smijemo zaboraviti, hrvatske bojovnike koji su dali svoje živote za slobodu naše Domovine. Memorijalni ultramaraton okuplja najkvalitetnije atletičare iz Hrvatske i inozemstva.

Ultramaratonce, sportaše iznimnih psihofizičkih sposobnosti od starta u Zagrebu, do cilja na vukovarskoj Ovčari nosi natjecateljski motiv, ali i želja da postizanjem nemogućeg podsjete na dane kad su se hrvatski branitelji uputili u misiju koju su mnogi proglašavali nemogućom.

Kada su bojovnici Domovinskog rata, sredinom rujna 1991. godine, krenuli prema Vukovaru, u obranu naše Domovine, u srcu su nosili samo jednu želju, željeli su ovo što mi danas imamo. Slobodnu Hrvatsku, zemlju u kojoj će vijoriti hrvatska zastava, zemlju u kojoj će djeca ispred sebe imati hrvatsku budućnost. Neki od tih ljudi sada se nalaze pored nas i uživaju u ostvarenju svoga sna. Nažalost imena na spomenicima svjedoče da se neki od njih nisu vratili svojim domovima, svojim obiteljima.

U znak sjećanja na poginule branitelje, na svim startnim mjestima kroz pet dionica ultramaratonske utrke, sve do cilja na Ovčari pokraj Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, prisjećamo se tih istinskih heroja.

Tekst i foto: Zoran Ožetski