22.04.2016.

PREDAVANJE "Ovisnosti i Internet – drugačiji pogledi"

U srijedu, 20. travnja 2016. godine,  u suradnji Udruge nadbiskup Posilović i Srednje škole Ivan Švear, a prema projektima Udruge i Školskom kurikulumu za školsku godinu 2015/2016., učenicima 2.d i 3.d razreda ekonomskog usmjerenja, održano je predavanje na temu Ovisnosti i Internet – drugačiji pogledi. Uz učenike, predavanju su nazočile i razrednice Silvija Svetoivanec-Marinčić, Josipa Ilić, predmetni nastavnik Mile Marinčić, pedagoginja Nada Gregorek i socijalna pedagoginja Sanja Radić Bursać.

Gost-predavač bio je mr.sc. Darko Dundović, direktor službe regionalne sigurnosti INA-e d.d.

Gosp. Dundović od 1991. godine obnašao je u MUP-u dužnosti načelnika Odjela za suzbijanje zlouporabe droga, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RH, načelnika Odjela za unaprjeđenje rada i razvoj policije u Uredu ravnatelja policije,a i predavač je na Visokoj policijskoj školi. Nakon MUP-a, profesionalnu karijeru nastavlja u INA, Industrija nafte d.d., na poslovima sigurnosti.

Za sudjelovanje u više najsloženijih kriminalističkih obrada nagrađen je nagradama ministra MUP-a RH i stranih policija.

Objavio je niz stručnih i znanstvenih članaka, a autor je i knjiga iz područja sigurnosti i rada policije.

U prvom dijelu predavanja gosp. Dundović je govorio o opasnostima i posljedicama konzumiranja droga (marihuana, ecstacy, kokain, heroin,…). Istaknuo je porazne podatke istraživanja „Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi“ (provedeno 2014. godine), prema kojima je 15% petnaestogodišnjih učenika i učenica probalo marihuanu barem jednom u životu (18,7% dječaka i 11,3% djevojčica).

Prema Europskom istraživanju o duhanu, alkoholu i drugim drogama među učenicima (2011. godine) povećana je uporaba alkohola i inhalata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga Hrvatska je iznad europskog prosjeka (Canabis uzelo 21% dječaka i 14% djevojčica).

U zadnjih nekoliko godina povećana opasnost prijeti od raznih „ovlaživača prostora“ koji se bez kontrole prodaju po brojnim „smart shopovima“ (trgovinama specijaliziranima za prodaju psihoaktivnih supstanci koje imaju najrazličitije utjecaje na stanje ljudske svijesti). Prošle godine od konzumiranja „ovlaživača zraka“ u Zagrebu je preminuo petnaestogodišnji dječak…

Kroz vježbu u interakciji s učenicima gosp. Dundović je istaknuo važnost povjerenja u odnosima te općenito u životu jer početak konzumiranja droge ili alkohola zbog (ne)uklapanja u društvo, bijega od problema ili opuštanja najčešće vodi u ovisnost.

U drugom dijelu predavanja naglasak je bio na Internetu i opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu, od krađe osobnih podataka, kompjutorskih prijevara, ovisnosti o kompjutorskim igricama, klađenju, cyber-bullingu, zaštiti privatnosti na Facebooku.

Odgovarajući učenicima na brojna pitanja gosp. Dundović je posebno istaknuo neke nedostatke, mane i opasnosti Interneta, kao što su npr:

-       pedofilima je Internet virtualno igralište

-       nasilje – cyberbullying

-       anonimnost – lažan osjećaj sigurnosti

-       ovisnost o igricama, chatu, društvenim mrežama

-       nevjerodostojnost sadržaja

-       gubljenje društvenih kontakata

-       opadanje gramatičkih i pravopisnih vrijednosti izražavanja hrvatskog književnog jezika

-       teško zadržavanje i kontrola privatnosti

-       gubitak realnosti (na tisuće Facebook „prijatelja“)

-       trajnost digitalno pohranjenih informacija – mogući problemi pri budućem zapošljavanju zbog neprimjerenih objava na društvenim mrežama

Na kraju predavanja gosp. Dundović je dao učenicima mnoge korisne savjete kako zaštititi svoju privatnost u Internet-komunikacijama i kako, što je moguće više, izbjegavati zamke i opasnosti virtualnog svijeta kojemu su mladi sve više izloženi.

 

Josipa Ilić, dipl.oec.