25.04.2016.

Šuma Žutica bez otpada

Povodom Dana planete Zemlje javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Uprava šuma Podružnica Zagreb i Šumarija Novoselec, u petak 22. travnja 2016. godine,  očistili su šumu Žuticu od smeća.  Prva velika zajednička akcija čišćenja divljih deponija otpada u šumi održana je 2009. godine. Očišćeno je desetak lokacija na kojima su neodgovorni građani bacali otpad te je sakupljeno i odvezeno nekoliko tona otpada. Ove godine je bilo mnogo manje otpada, i to najviše onog kojeg su donijele poplave. Ovo je pozitivan primjer da nakon očišćenog i saniranog deponija građani više ne bacaju smeće, a čemu su doprinijeli stalni nadzori od strane šumara, lovaca i drugih koji borave i brinu o šumi Žutici te razina osviještenosti građana Ivanić-Grada. Akciju su podržali Grad Ivanić-Grad i Ivakop d.o.o.

Cilj ove i sličnih akcija nije samo očistiti neko područje već prvenstveno buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje. Ovom akcijom nastavlja se tradicija zajedničkih akcija uklanjanja divljih deponija iz zaštićenih područja kojim gospodare Hrvatske šume. Do sada su očišćena mnoga područja, a u pripremi je i nova akcija povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Šuma Žutica prostirući se na 6 000 hektara, okružena rijekama i isprepletena brojnim mrtvim vodenim rukavcima jedna je od najvećih poplavnih šuma kod nas. Smještena je u četverokutu između gradova Ivanić-Grada, Popovače, Siska i Velike Gorice. Od Zagreba je udaljena oko trideset kilometara i prva je retencija nizvodno od Zagreba koja štiti naselja od poplava tijekom visokih vodnih valova rijeke Save.

Promjene kreću od nas samih.  Omogućimo sebi i potomcima čišći okoliš. Sačuvajmo naš planet Zemlju.