27.04.2016.

Udruga Josipa Jurja Posilovića u Zagrebu

Obilježavajući dan rođenja velikog sina Ivanić-Grada nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića (1834.- 1914.), 24. travnja, članovi udruge iz Ivanić-Grada koja nosi njegovo ime, posjetili su u nedjelju 24. travnja 2016. zagrebačku katedralu i tom prigodom obišli njegov grob koji se nalazi u kripti katedrale. Voditeljica kroz cijelu ovu priču bila nam je naša počasna članica dr. sc. Agneza Szabo. Osim izlaganja o nadbiskupu Posiloviću, dr. Szabo nam je upriličila i jedan kraći povijesni rezime važnih likova zagrebačke katedrale, koji su ujedno važni i za hrvatsku povijest. Dr. Szabo je na sebi svojstven i izrazito stručan način povezala sve izrečeno i s našom Sisačkom biskupijom.

Tom prigodom članovi udruge "Nadbiskup Josip Juraj Posilović" nazočili su Svetoj Misi zadušnici za nadbiskupa Posilovića koju je služio mons. Josip Kuhtić, rektor katedrale. U nadahnutoj propovjedi monsinjor Kuhtić naglasio je sve one vrline koje su krasile znamenitog Ivanićanina, vjeru, domoljublje i veliku ljubav prema svakom čovjeku, koje su se pokazivale u mnogim djelima kojima nas je zadužio, a koje Udruga nastoji promovirati i širiti. Po završetku svete Mise imali smo kraće druženje u „Capucineru“ uz kavu i kolače, te smo se nakon toga prepuni dojmova vratili našem Ivaniću.

Čuvanje uspomene na nadbiskupa Posilovića, Udruga nastavlja u Ivanić-Gradu, 26. travnja 2016., kada će u župnoj crkvi Svetog Petra Apostola, koja upravo njegovom zaslugom izgleda onako kako je poznajemo, na dan njegove smrti u s početkom 19,00 biti služena sveta Misa zadušnica. Navedena aktivnost, proizvod je zajedničke suradnje župe sv. Petra Ivanić-Grad i Udruge nadbiskup posilović

Nakon svete Mise, članovi udruge "Nadbiskup Josip Juraj Posilović", upoznat će župljane s ciljevima i radom Udruge, te će održati redovitu Skupštinu Udruge u župnoj dvorani.

 

Tekst: Krešimir Orešković, dipl. iur.