01.08.2016.

Ivanićgradski školarci nikad spremniji za nadolazeću sezonu grijanja

Projekt rekonstrukcije sustava grijanja u OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu započeo je još 2015. godine izradom Glavnog projekta rekonstrukcije kotlovnice na biomasuIzrada projekta se 100% bespovratno financirala iz međunarodnog IPA projekta BioHeatLocal u kojem je REGEA bila jedan od partnera, a potom su, udruženih snaga, djelatnici Zagrebačke županije i REGEA-e pripremili prijavnu dokumentaciju za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dobar projekt nije prošao neprimijećen, dobivena je maksimalno moguća subvencija od 40% prihvatljivih troškova investicije dok je ostatak potrebnih financijskih sredstava osigurala Zagrebačka županija.

Vrlo brzo krenulo se u fazu izvođenja radova i stoga se danas u OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu može najaviti prva sezona grijanja na obnovljiv izvor energije, biomasu! Ugrađen je kotao snage 800 kW s mogućnošću izgaranja drvne sječke ili peleta što pruža veliku fleksibilnost u opskrbi energentima. Ujedno je izgrađeno dnevno spremište biomase te ostala oprema nužna za funkcioniranje kotlovnice na biomasu, a u svrhu preciznog praćenja potrošnje toplinske energije ugrađeni su kalorimetri za zgradu škole i zgradu dvorane.

Financijski aspekt projekta je izrazito povoljan. Ukupna investicija je iznosila oko 1.300.000 HRK, od čega je 570.000 HRK financirano bespovratnim sredstvima. Očekivani godišnji trošak nabave peleta je 260.000 HRK, a za usporedbu, trošak grijanja kroz stari sustav toplane je bio 750.000 HRK. U konačnici se očekuje godišnja ušteda od gotovo 500.000 HRK što će vratiti uložena sredstva u iznimno kratkom roku, manjem od tri godine, odnosno manjem od dvije godine umanji li se investicija za dobivene subvencije.

Ne preostaje drugo nego poželjeti još niz ovakvih projekata te krenuti punom snagom u njihovu realizaciju entuzijazmom kakav su pokazali svi uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt.