16.12.2016.

Gnijezdo bijele rode donosi 700 kuna

Vlasnici/korisnici objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta ''Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini'' na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone a izmet rode je izuzetno agresivan. Ove godine ukupno je isplaćeno 52.500 kuna za 75 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

Projekt  ''Zaštita i očuvanje bijele rode'' na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, iz  godine u godine na području Zagrebačke županije uočava se sve veći broj gnijezda. U 2016. godini zabilježeno je 267 gnijezda, čak 30 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 79  gnijezda nalaze se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima a  188 na stupovima.

  • gradovi s najvećim brojem gnijezda su:  Vrbovec i Ivanić Grad
  • općine s najvećim brojem gnijezda su: Dubrava i  Pisarovina
  • sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina

 Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.