29.02.2016.

DPP Ivanić-Grad u akciji čišćenja šume Marča

Od samih početka provođenja međunarodne ekološke akcije „World Cleanup“, u Hrvatskoj poznatoj pod nazivom „Zelena čistka“, naše Društvo prijatelja prirode sudjeluje na čišćenju divljih odlagališta otpada na području Grada Ivanić-Grada, točnije dijela šume Marča na brdu Petica. Našim uzastopnim aktivnostima čišćenja uspjeli smo uvelike smanjiti broj divljih odlagališta , a na malom broju preostalih, drastično su smanjene količine otpada.

Kako velik broj naših članova živi na području Općine Kloštar Ivanić i kako je velik broj naših planinarskih aktivnosti vezan uz predjele drage nam šume Marča, koji su teritorijalno u sastavu Općine Kloštar Ivanić – susreti planinara, planinarski tečajevi i škole, vatrogasni tečajevi za gašenje šumskih požara, planinarske ture…, a uskoro i trasiranje pješačkih staza koje bi povezivale Staru Marču i Grabersko Brdo u kojem se uskoro uređuje planinarska kuća – želja nam je bila da i na području Općine Kloštar Ivanić se uključimo u eko akciju „Zelena čistka“

Na veliku žalost, osim gore navedenih, postoji mnogo desetaka tona razloga za uključivanje DPP-a u čišćenje divljih deponija, koje nalazimo tijekom naših boravaka u inače prekrasnoj šumi Marča, razasute pretežno po njenim rubnim dijelovima, a naročito uz prometnice. Tužni smo i ljuti zbog takvog narušavanja ljepote i zdravlja naše prirode od neodgovornih i zločestih ljudi, a to je ono što ne želimo.

Akciju čišćenja divljih deponija ostvarili smo u okviru „Zelene čistke“ Općine Kloštar Ivanić i podršku tvrtke Ivakop, već u subotu, 27.02.2016. s početkom u 09:30 sati. Okupljanje sudionika je bilo u naselju Stara Marča u Moslavačkoj ulici kod kućnog broja 2. odakle smo krenuli s čišćenjem rubnog djela šume uz asfaltnu cestu prema naselju Bešlinec, točnije do djela šume pod nazivom Ovršine. Akciji se odazvalo preko dvadeset učesnika, većinom naših planinara, nekolicina mještana naselja Stara Marča na čelu sa predsjednicom Mjesnog odbora Stara Marča, gospođom Sanelom Kašner i gospodin Željko Filipović, načelnik Općine Kloštar Ivanić. Hvala svima što ste odvojili dio svog vremena za ovu hvale vrijednu akciju i pomogli da barem djelić šume lakše diše!

Više je razloga zbog kojih smo akciju održali u ranijem terminu od uobičajenog termina održavanja „Zelene čistke“ na području Republike Hrvatske, a glavni od njih su slijedeći: prvi razlog je što šuma još nije ušla u vegetaciju i samim time ne prikriva otpad, drugi razlog je maksimalna popunjenost našeg kalendara planinarskih i ekoloških aktivnosti.

Foto: SML i Škembo
Tekst: Škembo