13.07.2016.

„Obitelj na more, a pas na ulicu" - ugasimo neodgovornost

 

Grad Ivanić-Grad se vrlo rado  priključio  ovogodišnjoj kampanji udruge Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice „Obitelj na more, a pas na ulicu" - ugasimo neodgovornost. Kampanji se priključila i Udruga Zlatno doba iz Ivanić-Grada.

Kao jedinica lokalne samouprave, Grad se već godinama i kroz sufinanciranje sterilizacije i kastracije pasa i mačaka aktivno uključio u rješavanje spomenuta problematike.

Ovom prilikom pozivamo sve sugrađane, a kod kojih se pojavi problem kratkotrajnog zbrinjavanja pasa tijekom ljetnih mjeseci, da se mogu obratiti Udruzi za zbrinjavanje pasa Mr. Dog. na telefon 091 2895-063, mail: [email protected] ili kontaktirati Grad Ivanić-Grad na telefon 2831-378 ukoliko se radi o lutalicama.

 29. lipnja 2016. godine u Zagrebu je predstavljena kampanja udruge Prijatelja životinja „Obitelj na more, a pas na ulicu?“.

Već tradicionalnoj ljetnoj kampanji Prijatelja životinja pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove se godine pridružila i Hrvatska vatrogasna zajednica. Vatrogasci svakodnevno gase požare i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija, a sada žele ukazati da su napuštene životinje, same i preplašene, izložene opasnim situacijama – gladi, žeđi, vrućinama, stradavanju pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca. Stoga su vatrogasci i jedna vatrogaskinja rado pružili svoju podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje. Osim vatrogasaca, zvijezde na plakatima su Hus, Lucho, Mora, Ksena, Grucho i Fora, neodoljivi psi iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu koji svi redom traže dom. Zajedno pozivaju na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na aktivno zalaganje protiv napuštanja i ubijanja životinja.

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore.

Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000,00 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi. Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ''skloništima'' s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.