08.07.2016.

Osnivačka skupština Povijesne postrojbe Grada

Osnivačka skupština Povijesne postrojbe Grada 10. satnije Ivanić, koja se povijesno utemeljeno naslanja na 10. satniju 5. križevačke graničarske pukovnije iz 18. stoljeća, održana je 06. srpnja 2016.

Za predsjednika je izabran Leo Ordanić, za dopredsjednika Damir Škender, za zapovjednika Ivica Kozjak, nadzapovjednik će, očekuje se, biti gradonačelnik Javor Bojan Leš, a peti član Predsjedništva je zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Za članove Suda časti su izabrani Vlado Tepeš, Ivan Pendelić i Martin Laškarin, a Nadzornog odbora Mile Marinčić, Vatroslav Markić i Krešimir Stipić. Tajnika će imenovati Predsjedništvo, a kandidat je predsjednik Inicijativnog odbora za osnovanje Povijesne postrojbe Goran Leš. Na osnivačkoj skupštini su bili i Goran Lešković, Goran Cerovečki i Nino Cerovečki.

Skupština je donijela odluke o podnošenju zahtjeva za udruživanje u „Savez povijesnih postrojbi“ Hrvatske, te Zajednicu udruga iz Domovinskog rata Ivanić-Grad.

Plan je da do kraja ove godine udruga donese pravilnike o ustroju i odorama postrojbe, Vježbovnik i druge dokumente uobičajene u povijesnim postrojbama, da osigura prostoriju i vježbalište za rad, te da započne okupljanje mladih članova, od kojih će se formirati postrojba, čiji će članovi u odorama sudjelovati u manifestacijama u gradu i okolici, te diljem Hrvatske.

Radojka Šporer