25.07.2016.

Što se to zeleni u gradu nafte?

Jeste li znali da je lječilište i nalazište ljekovite nafte kod Ivanić-Grada jedno od samo dva u svijetu i jedino u Europi? Naftalan se svrstava u prirodne ljekovite činitelje koji se od davnina koriste u očuvanju zdravlja i sprečavanju i liječenju bolesti, o čemu je pisao čak i Marco Polo. Osim po Naftalanu, poznato je i da je u neposrednoj blizini popularno izletište stanovnika Zagreba i Zagrebačke županije, seoski turizam Kezele. Ivanić-Grad danas kontinuirano radi na unapređenju kvalitete života svojih stanovnika tako da je danas uveo jednu novost: sustav javnih bicikala koji će povezivati središte grada sa seoskim imanjem Kezele. Na taj način Ivanić-Grad se pridružuje brzorastućoj mreži više od 100 nextbike gradova u svijetu koji svojim stanovnicima i posjetiteljima nude cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.

 

Ivanić-Grad, 25.07.2016. – Ivanić-Grad danas je pokrenuo drugi mješoviti nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj. To znači da je istovremeno moguće unajmiti klasične bicikle s 3 brzine, ali i električne bicikle najnovije generacije koji se pune u stalcima za parkiranje i imaju impresivnu autonomiju baterije koja s jednim punjenjem može prijeći udaljenosti veće od 100 kilometara! Cikloturizam kao iznimno propulzivni turistički segment iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Otvorenju sustava nazočili su predstavnici Gradske uprave, Turističke zajednice i drugi uzvanici zajedno sa znatiželjnim građanima.

Registrirajte se u Ivanić-Gradu i koristite nextbike bicikle u cijelom svijetu!

Svi korisnici koji se registriraju za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u 10 gradova i općina u Hrvatskoj iviše od 100 gradova u svijetu! Sustav već uspješno funkcionira u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Zadru, Šibeniku, Makarskoj pa čak i na otoku Lastovu. A prvi nextbike sustav u regiji nedavno je pokrenut u Sarajevu gdje je samo dva mjeseca stvoren pravi „biciklistički pokret“ jer je registrirano više od 2000 nextbike korisnika!

Lokacije stanica s javnim biciklima i planovi integriranog prijevoza

Nextbike bicikli u Ivanić-Gradu dostupni su na dvije lokacije: u samom centru  na Trgu Vladimira Nazora i na Seoskom imanju Kezele. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno. Sustav javnih bicikala u Ivaniću i okolici zamišljen je na način da stanovnike i posjetitelje koji žele aktivan odmor ili samo kratki predah u prirodi potakne da ostave nakratko automobil i sjednu na bicikl. Ovo je prilika za daljnji razvoj cikloturizma i srodnih djelatnosti na ovom području koji će zasigurno razveseliti sve poklonike zdravog života, zaštite okoliša i održivog razvoja.

Što su to javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom prijevozu, rješavanju problema parkiranja u špici sezone, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju svaku mjesto kao poželjnu cikloturističku destinaciju i utječu na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Bicikli su opremljeni tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice www.nextbike.hr, ekrana osjetljivog na dodir na stanici s biciklima ili putem mobilne aplikacije „nextbike“. Za sva pitanja na raspolaganju je pozivni centar 01 777 6534 svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje je moguće putem bilo koje kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstva, općom uplatnicom ili sms-om. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun što će vas stajati svega 79 kuna! Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. U svim gradovima u Hrvatskoj i svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza. U slučaju kvara osigurana je i lokalna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na obje stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Nextbike sustav javnih bicikala prisutan je u čak 10 gradova u Hrvatskoj. Prvi iskorak u regiju dogodio se 1. lipnja s dugoočekivanim sustavom javnih bicikala u Sarajevu! Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti tri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koju su primili zajedno s Ericsson Nikola Teslom i Biovegom. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva. A 2016. godina je godina u kojoj se vide rezultati napornog četverogodišnjeg rada na promociji održive mobilnosti diljem Hrvatske. Tvrtka planira zapošljavati nove kvalitetne ljude u svim gradovima i općinama u kojima će se pokrenuti ovakvi projekti.