08.06.2016.

Više od 500 komada igračaka donirano mališanima iz udruge Mali princ

Burza igračaka bila je uvodni dio projekta „Zamijeni za igru“ kojim se želi potaknuti svijest o ponovnoj upotrebi starih predmeta u skladu s načelima kružnog gospodarstva, a tijekom Festivala igračaka svi zainteresirani građani imali su priliku razmijeniti stare igračke, odnosno donirati ih za potrebe udruge Mali princ.

U prostorijama ivanićgradske udruge Mali princ, koja okuplja roditelje djece i osoba s invaliditetom, danas je održano svečano uručenje donacije igračaka prikupljenih u sklopu Burze igračaka, humanitarno-edukativnog projekta osmišljenog u suradnji Festivala igračaka i gradske komunalne tvrtke Ivakop iz Ivanić-Grada. Direktorica Ivakopa Sanja Radošević tom je prigodom članovima udruge Mali princ uručila preko 500 komada različitih igračaka koje je tijekom 3. Festivala igračaka u Ivanić-Gradu doniralo više od 150 građana. Osim donacije igračaka za potrebe Malog princa, svi zainteresirani građani u sklopu Burze igračaka mogli su i razmijeniti igračke koje su njihova djeca možda prerasla ili im više nisu potrebne.

„Broj i izbor doniranih igračaka stvarno je velik i raznolik tako da se tu pronašlo ponešto za svakog od naših članova – od plišanaca, zvečkica i didaktičkih igračaka za one najmlađe, do traktora, autića, lutaka, barbika, slagalica, društvenih igara, slikovnica i bojanki za ostale članove. Članovi naše udruge s veseljem su pregledavali izložene igračke i tražili onu koja bi im najviše odgovarala, iako uz toliku ponudu odluka nije bila jednostavna. Svatko je ipak pronašao nešto za sebe i nadamo se da će poklonjene igračke postati sastavni dio odrastanja naših članova. Ovim putem od srca bih se željela zahvaliti svim građanima koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom projektu i tako pomogli uljepšati svakodnevicu naših mališana“, izjavila je Srđana Šimac, voditeljica udruge Mali princ.

Burza igračaka predstavljena na 3. Festivalu igračaka bila je uvodni dio projekta „Zamijeni za igru“ koji se nastavlja i dalje. Ovim jedinstvenim projektom za razmjenu igračaka, želi se podići razina svijesti, kako djece, tako i odraslih, o ponovnoj upotrebi starih predmeta, odnosno igračaka, kroz razmjenu ili donaciju, što je u skladu s načelima kružnog gospodarstva i promicanja pozitivnih društvenih vrijednosti u očuvanju okoliša. U projekt se kao partner uključila i Knjižnica grada Ivanić-Grada, u kojoj svi zainteresirani građani već mogu doći i zamijeniti igračke, igre i knjige, a postavljeni su i posebni spremnici u koje se mogu ubaciti igračke za donaciju pojedinim udrugama, institucijama ili socijalno ugroženim obiteljima. Isto tako, igračke će se uskoro moći razmijeniti i na određenim lokacijama u Kloštar Ivaniću i Križu kako bi još veći broj građana imao priliku uključiti se u ovu akciju.

„U Ivakopu smo osmislili i pokrenuli edukativan projekt „Zamijeni za igru“, a u suradnji s Festivalom igračaka tijekom te manifestacije organizirali smo Burzu igračaka kao uvodni dio tog projekta kako bismo ga na najbolji način predstavili javnosti. Cilj projekta je da educiramo mališane i njihove roditelje da ne bacaju stare igračke, društvene igre ili knjige, nego da ih razmjene ili doniraju, jer oni mogu biti ponovno upotrijebljeni što je u skladu s načelima kružnog gospodarstva. Uz to, sigurna sam da će tamo pronaći i nešto što će im omogućiti nove radosne trenutke, a, tko zna, možda pronađu i svoju novu omiljenu igračku“, izjavila je Sanja Radošević, direktorica komunalnog društva Ivakop iz Ivanić-Grada.

Festival igračaka u Ivanić-Gradu ove se godine održao po treći put i jedino je događanje u Hrvatskoj i regiji u potpunosti posvećeno igračkama, igri i zabavi. Pod sloganom „Igra nikad ne umara“ na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom, sve što nas može zaigrati i vratiti u djetinjstvo ili nam jednostavno izmamiti osmijeh na lice.