11.05.2016.

XVIII Susreti za Rudija

Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina i Općina Gornja Stubica već osamnaestu godinu za redom organizirali su manifestaciju pod nazivom „Susreti za Rudija. Ovogodišnji XVIII. Susreti za Rudija održani su u subotu 09. svibnja i nedjelju 10. svibnja 2015. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarević i predsjednika Skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora.

Manifestacija „Susreti za Rudija“ je davno postala značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske ,kao i najveća i najposjećenija letački manifestacija u cijeloj Hrvatskoj. Ovogodišnja posjećenost preko 40000 posjetitelja opravdava status programa od posebnog interesa Grada Zagreba.

Susreti za Rudija započeli su u subotu 09. svibnja 2015. godine Malom školom zrakoplovstva na ŠRC NK Matija Gubec. Mala škola zrakoplovstva je bila podijeljena na tri tematska dijela – škola motornog letenja, škola parajedriličarstva i škola padobranstva, te je održana uz veliko zanimanje i oduševljenje učenika sedmih i osmih razreda Krapinsko zagorske županije i svih prisutnih. Nakon uspješne Male škole zrakoplovstva u Muzeju seljačkih buna otvorena je izložba slika sa dosadašnjih Susreta, kao i radova naših modelarskih i maketarskih klubova, posvećena Rudolfu Perešinu.

Tradicionalno, kao i svake godine u 10:00 sati u nedjelju 10. svibnja program je započeo svetom misom zadušnicom u Župnoj crkvi svetog Jurja i malonogometnim turnirom. Po prvi puta svečano otvaranje Susreta za Rudija započelo je u 12:00 sati startom utrke na 10 kilometara (Gornjostubički cener), a nastavljeno je polaganjem cvijeća uz Perešinovu bistu u Spomen parku Rudolfa Perešina u kojem je sujedlovala i delegacija Grada Ivanić-Grada. U svojstvu izaslanika predsjednice Republike susrete je proglasio otvorenima general bojnik Vlado Bagarić, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Aeromiting kao najatraktivniji dio dvodnevne manifestacije je započeo je u 15:00 sati skokovima vojnih padobranaca i slijetanjem helikoptera Hrvatske vojske Mil 171 Sh, te helikoptera MUP-a Eurocopter i Bell 206. Preleti ultralakih letjelica i zrakoplovi generalne avijacije tek su bili uvertira za najatraktivniji dio programa. Najdinamičniji dio letačkog programa je nastavljen letovima akrobatskih aviona, te preletom SAAB Jas39 Gripen Mađarskog vojnog zrakoplovstva. Slijedili su zrakoplovi generalne avijacije, prelet Pilatusa PC-9 i helikoptera Bell 206 Slovenskog zrakoplovstva, te na kraju MIG 21 na kakvom je letio i Rudolf Perešin. Susreti su službeno završeni tradicionalnim veličanstvenim vatrometom u 21:15 sati.

Bogat kulturno zabavni program trajao je do dugo u noć, a Općina Gornja Stubica odgovorila je svojim obvezama dobrog domaćina i na vrhunski način profesionalno organizirala zemaljski dio manifestacije.

Fotografije i video sa ovogodišnjih Susreta za Rudija možete pogledati na stranicama Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza Rudolfa Perešina – www.zzts.hr

Izvor: Zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina