25.10.2016.

Danas slavimo 25. godina povijesnog preleta Rudolfa Perešina

Drage Ivanićanke i dragi Ivanićani,

«Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!» poznata je izjava našeg znamenitog Rudolfa Perešina, najpoznatijeg pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja je odzvonila svijetom prije točno četvrt stoljeća u povijesnom preletu iz tadašnje JNA u zračni prostor Austrije.

I danas su riječi Rudolfa Perešina značajne za našu državu jer su protkane hrabrošću, mudrošću, zrelošću, odlučnošću i ljubavi prema domovini koje je nužno njegovati i u današnje mirno doba kada imamo zadatak da osnažimo našu državu na svim razinama te da svojim djelovanjem odamo počast i zahvalnost svim našim braniteljima koji su se bez rezerve aktivirali i dali svoje godine, svoje živote za opstojnost Republike Hrvatske.

Neovisno što u javnosti kolaju različita podijeljena mišljenja usmjerimo svoju pozornost na njegovanje afirmativnog ozračja prema naslijeđu naših branitelja i vodimo se riječima našeg  sugrađanina Rudolfa Perešina. Ne dopustimo da zbog manje uzornih primjera zaboravimo na najveće vrijednosti koje su nam stvorili naši branitelji koji su po uzoru na Rudolfa Perešina iznijeli na svojim leđima, neupitno, nasuroviji dio naše povijesti.

Prisjetimo se ovom tjednu povijesnog preleta i svih časnih branitelja, zahvalimo im i pridružite nam se na 12. Memorijalu Rudolfa Perešina koji će kroz ovogodišnju svečanost i planske edukacije predati «barjak» vrijednosti poznatog nam pilota i našim mladim naraštajima.

 

Javor Bojan Leš

gradonačelnik Grada Ivanić-Grada