28.10.2016.

Kreirajte s nama Strategiju razvoja IKT-a na području Zagrebačke županije

Koji su to preduvjeti koji će omogućiti transformaciju Zagrebačke županije u „pametnu županiju“ te kako ih postići, razgovaralo se danas u prostorijama Zagrebačke županije na predstavljanju „Strategije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – pametna županija“.

Radi se iznimno važnom strateškom dokumentu čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave na temeljnim načelima održivog razvoja uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Drugim riječima, Strategija predstavlja osnovu za daljnji razvoj, odabir razvojnih projekata i aktivnosti u skladu s mogućnostima Županije i prilikama ovisnim o okruženju, prvenstveno ovisno o dostupnosti razvojnih fondova koji će omogućiti provedbu znatno većeg broja razvojnih projekata nego što bi bilo moguće bez tih sredstava.

„Ideja je da se Zagrebačka županija u narednih pet godina transformira u pametnu županiju te tako svojim građanima i gospodarskim subjektima ponudi učinkovite, moderne usluge“, rekao je župan Kožić dodavši da prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38%, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5% godišnje. „Prioritetno je uložiti znatna sredstva u informatizaciju županijskog sustava što će onda posljedično utjecati i na unapređenje novih informacijskih i komunikacijskih sustava diljem županije“, istaknuo je Kožić.

Da je riječ o iznimno kvalitetnom strateškom dokumentu potvrdili su i članovi ekspertnog tima Mladen Vedriš, Nedeljko Štefanić i Anita Lovrić koji su aktivno sudjelovali u kreiranju Strategije. „Županije se danas nalaze na 'raskrižju' na kojem mogu birati između starih i novih, digitaliziranih rješenja. Izrada Strategije je nezamjenjiv, prvi korak, no ona ne smije ostati zaključana u ladicu, nego treba njezine mjere i ciljeve početi ostvarivati i u praksi i to što je prije moguće“, naglasio je Vedriš.

Za izradu Strategije bila je zadužena tvrtka Infocumulus iz Zagreba čiji su predstavnici pojasnili metodu kojom su prikupljali podatke s terena, a koji su nužni za donošenje daljnjih preporuka i pravaca razvoja. „Trenutno je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pa nakon što usvojimo njihove komentare i prijedloge smatramo da će Strategija biti u potpunosti spremna za izglasavanje pred Županijskom skupštinom“, rekao je Sven Marušić, stariji konzultant tvrtke Infocumulus.

Inače, iz Zagrebačke županije pozivaju svu zainteresiranu javnost da svoje komentare na nacrt prijedloga Strategije razvoja informacijske komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – Pametna županija dostave putem obrasca na adresu elektroničke pošte: [email protected] do 11. studenoga 2016. godine.

Informacije o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, kao i nacrt same Strategije možete vidjeti na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Transparentnost.