01.09.2016.

Čudesna i tajanstvena

U čudesnoj šumi Žutici stanuje i plava žaba, fenomen do kojeg dolazi u vrijeme razmnožavanja. Kako bi privukli ženke mužjaci močvarne smeđe žabe postupno mijenjaju boju iz smeđe –crvenkaste u nebesko plavu. Što je boja mužjaka savršenija, to će privući više ženki i osigurati si više potomstva – istaknuto je jučer, na svečanosti zatvaranja projekta „Čudesna šuma Žutica“ u Osnovnoj školi Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.

Šuma Žutica je dio Europske ekološke mreže Natura 2000. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinjski svijet. Žutica je druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj, a smještena je na području Grada Ivanić-Grada i općine Križ“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović.

Svrha projekta je promicanje važnosti i zaštita poplavnog područja šume Žutice kao područja ključnog za zaštitu biološke raznolikosti te unaprijeđenje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti ovog područja. U sklopu projekta provedeno je istraživanje vodozemaca i gmazova šume Žutice, održana su edukativna predavanja za preko 280 učenika osnovnih škola s područja Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, te su izrađeni promotivno-edukativni materijali; brošure, karte, ekološke vrećice, majice i razglednice. Izložbom koja prikazuje bogat životinjski svijet čudesne šume Žutice završen je cjelokupni projekt, a otvorila ju je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode gđa. Irina Zupan.

Javna ustanova „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije u sklopu suradnje Mreže parkova uz rijeku Savu provela je projekt ”Čudesna šuma Žutica” u razdoblju od studenog 2015. godine do kolovoza 2016. godine. Vrijednost projekta je 8.170,00 €, a sufinanciran je sredstvima njemačke zaklade EuroNatur u iznosu 5.500,00 €.