04.09.2016.

Obiljležena 25. obljetnica od osnivanja Bojne Frankopan

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Ivanić-Gradu, započelo je svečano obilježavanje 25. obljetnice osnivanja Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske Bojne Frankopan i desete godišnjice od osnivanja udruge “Bojna Frankopan”.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio general bojnik Vlado Bagarić. Vijence su položili i izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Perica Turalija i bojnik Nedjeljko Milković dok su u ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac položili general Mladen Mikolćević Padobranac, brigadir Marko Jonjić, satnik Dražen Bartulović i Ivan Orlić.

U ime Udruge „Bojna Frankopan“ vijenac su položili brigadir Bruno Zorica Zulu, Vladimir Milavec i Denis Lukinić dok je u ime gradonačelnika grada Zagreba svijeću zapalio brigadir Miodrag Demo.

Izaslanstvo Grada Ivanić-Grada predvodio je gradonačelnik g.Javor Bojan Leš u pratnji predsjednika skupštine Zagrebačke županije g. Dražena Bošnjakovića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada g. Željka Pongraca. Svijeće su zapalili i predstavnici općine Križ te kolege i suborci iz ratnih postrojbi i predstavnici političkih stranaka.

Bojna Frankopan ustrojena je 29. srpnja 1991. godine kao specijalna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga kao jedna od prve dvije specijalne postrojbe uz Bojnu Zrinski. Jezgru bojne Frankopan činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali zapovjednici i instruktori, Popunjavana je borcima sa ratnim iskustvom, a postrojbu su činili Hrvati iz svih krajeva Hrvatske, hrvatski iseljenici povratnici u domovinu te nekolicina stranih dobrovoljaca.