25.04.2017.

Povijesna postrojba Ivanić-Grada prvi puta na postrojavanju Povijesnih postrojbi HV

Pripadnici PPIG – 10. satnija Ivanić po prvi puta sudjelovali su na postrojavanju postrojbi hrvatske vojske na jučerašnjem obilježavanju Turopoljskog Jurjeva u plemenitoj općini turopoljskoj kojeg je organizirao Turopoljski banderij u Velikoj Gorici i starom kaštelu Lukavec. Sudjelovalo je 14 povijesnih postrojbi od Varaždina do Dubrovnika koji su pod zastavama svojih postroja predstavili odore, naoružanje i vojnu povijesna-postrojba-ivanic-grada-prvi-puta-na-postrojavanju-povijesnih-postrojbi-hvpovijest kraja iz kojeg dolaze.

Nakon postrojavanja i smotre povijesnih postrojbi zapovjednici su predali prijavak županu plemenite općine turopoljske Juraju pl. Odričiću, domaćinu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću. U prekrasnoj atmosferi nezaboravnog druženja u večernjim je satima zapaljen veliki jurjevski krijes uz program više kulturno umjetničkih društava koja su uz pjesmu i ples prikazala običaje i tradiciju proslave svetog Juraja u turopoljskom kraju.

Uz članove Udruge PPIG -10. satnija Ivanić turopoljskom Jurjevu, kojim se obilježava praznik proljeća i početak gospodarske godine, nazočio je i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović.