28.08.2017.

Biskup uveo u službu novog župnika župe Ivanić-Grad vlč. Branka Koretića

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 27. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Petra u Ivanić-Gradu svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog župnika ove župe vlč. Branka Koretića, a ujedno i zahvalio na dosadašnjoj službi župniku u miru mons. Josipu Ćoriću.

U koncelebraciji bio je i vlč. Vilim Koretić  koji je na početku okupljenima pročitao biskupovu odluku o dodjeli Odlikovanja Sv. Kvirina za osobit doprinos Sisačkoj biskupiji mons. Ćoriću, te biskupovo imenovanje vlč. Branka Koretića novim župnikom ove župe.

U homiliji govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju biskup je istaknuo kako ono govori o ispovijedanju prave vjere. „Isus u Cezareji Filipovoj pita svoje apostole: 'Što ljudi govore tko sam ja?'. Prevedeno u naše vrijeme mi bismo danas mogli pitati što mediji pišu o Crkvi, što govore građani o Crkvi…?  Tako bismo sigurno saznali da jedni kažu ovo, drugi ono, ali na kraju je li to ispravno mišljenje? Nije! Svi su nešto slutili, neki su čak rekli da je On uskrsli Ivan Krstitelj, da je prorok Izaija ili Jeremija. Nisu imali pravog odgovora. Isus je ovo pitanje samo postavio kako bi uveo u bit razgovora i pitao svoje apostole: 'Što vi kažete tko sam ja?' On je želio znati koji je njihov stav i njihova vjera o njemu. Tada, ispred svih ustaje Šimun Petar i ispovjeda pravu vjeru: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga'. Mesija, onaj koga su stoljećima Židovi iščekivali i koji je najavljen kao Otkupitelj svijeta, to si ti. Pravu vjeru Petar očituje kao prvi od apostola i zato mu Isus daje pohvalu i mijenja mu ime jer ime kod Židova znači i službu i sadržaj tko je kakav. Tada mu Isus kaže da se više neće zvati Šimun nego Petar Stijena i da će on na toj stijeni sagradit Crkvu svoju i da je vrata paklena neće nadvladati, te dodaje: 'Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima“, rekao je biskup te u nastavku istaknuo kako o tom ključu govori i prvo čitanje iz Knjige proroka Izaije. „Tamo smo čuli kako prorok Izajija govori da je Elijakimu stavljan na leđa ključ kuće Davidove. On je dakle bio upravitelj dvora postavljen nakon Šibne, kojeg su smijenili. To nam govori kako je onaj koji ima ključ gospodar, koji pušta druge u dom, a i sam može ući. To je služba ključeva koja se najavljuje u Starom zavjetu, a Isus je daje Petru apostolu. On je taj ključar, on je taj apostol koji ima najvišu vlast i zato jer je ispovjedio pravu vjeru može biti temelj Crkve. Apostol Petar koji je zaštitnik i vaše župe temelj je naše vjere. Mi trebamo naš život graditi na Kristu koji je čvrsta stijena i na vjeri da je On naš Spasitelj. Tu vjeru ispovijeda Petar apostol, papa Franjo kao njegov nasljednik i čitava Crkva Kristova. Mi smo nasljednici te vjere i na nama je da gradimo svoju životnu egzistenciju, naš zajednički dom, Crkvu Katoličku tako da ona opstaje i da je ništa, ni đavao ni vlast paklena, neće nadvladati“.

U nastavku biskup se osvrnuo na životni i svećenički put mons. Ćorića. „Zadnjih 39 godina ovu župu svojim služenjem obilježio je naš dragi mons. Ćorić koji je kao pastir stada ispovijedao ovdje tu Petrovu vjeru o Isusu Kristu Spasitelju. Propovijedao je na ovom mjestu, krstio, vjenčao, pripremao za sakramente, pokapao i činio sve ono što jedna zajednica treba od svog pastira koji je predvodi putem Krista. Njegova je dob takva da je po kanonskom pravu zatražio da se umirovi, ali ostaje tu na pomoć novom župniku. Od sada vas predvodi novi župnik vlč. Branko i ja vas pozivam na suradnju s njime. Danas je doista potreba suradnja između župnika i župljana, da svi jedni drugima pomažu, osluškuju, sugeriraju i zajedno grade taj Dom Božji koji trebamo izgrađivati i u koji se svatko od nas treba ugraditi kao dragocjeni dio Crkve Božje“, rekao je biskup dodavši kako novom župniku posebno na srce stavlja brigu o mladima ove župe.

Nakon pričesti u ime župne zajednice mons. Ćoriću je zahvalio dr. Mile Marinčić ističući kako je svojim djelovanjem zauvijek obilježio ovaj kraj. „Davali ste nam smjernice i putokaze kako nema drugog puta doli onoga koji je odredio naš Gospodin Isus Krist. Taj put često znači teškoću, bol i patnju, često je posut trnjem, ali izreka kaže 'per aspera ad astra' – po trnju do zvijezda, a naš pjesnik A. B. Šimić napisao je: 'Na svome putu umjesto u prah prijeđi sav u zvijezde“.  Hvala vam, monsinjore, za strpljivost kojom ste sve podnosili, ali ljubav je naprosto takva, ona je: ' velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje“, rekao je Marinčić istaknuvši još kao zanimljivost podatak kako je mons. Ćorić u 39 godina imao 2882 krštenja, 1026 vjenčanja i 2409 sprovoda. Nakon pozdravne riječi župniku u miru mons. Ćoriću uručeni su darovi koje su pripremili župljani, između ostalog slika u staklu na kojoj je crkva sv. Petra i župnikovo mladomisničko geslo „Dođi kraljevstvo pravde, ljubavi i mira“.

Na kraju okupljenima se obratio i novi župnik vlč. Koretić zahvalivši biskupu na povjerenju što ga je poslao u ovu dobru župnu zajednicu te istaknuvši kako se iznimno veseli suradnji sa svim župljanima.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor, a prigodnu pjesmu „Samo Bog je ljubav moja“ otpjevavao je Ženski vokalni sastav „Ive“.

Uvođenja u službu novih župnika održana su i u drugim župama Biskupije. Tako je novog upravitelja župe Lasinja vlč. Danka Bizjaka u službu uveo generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, novog župnika sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivana Grbešića u službu uveo kancelar vlč. Janko Lulić, novog upravitelja župe Martinska Ves vlč. Ivicu Šimunovića u službu je uveo preč. Tugomil Radiček, a novog upravitelja župe Komarevo vlč. Roberta Jakicu u službu je uveo preč. Marko Karača.

 

Izvor: www.biskupija-sisak.hr