05.08.2017.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Cijela Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 22. godišnjicu vojno redarstvene akcije “Oluja”. U sjećanje na tu najsjajniju vojnu operaciju u povijesti Hrvatske, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić Gradu položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U ime Grada Ivanić-Grada a u sjećanje na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje vijenac su položili zamjenici gradonačelnika Željko Posilović i Tomislav Cuvaj te predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac. Osim predstavnika grada vijenac su položili i svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, specijalne policije i političkih stranaka.

Nakon polaganja vijenca u Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate „Crveno i crno” nastalih u vrijeme Domovinskog rata na prvoj crti bojišnice u zapadnoj Slavoniji, gdje je Croata kao pripadnik 65. samostalne bojne Ivanić-Grad dao svoj obol u stvaranju slobodne Hrvatske.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti.

Tekst: Zoran Ožetski
Foto: Zdenko Vanjek