05.12.2017.

Službena obuka pasa Vojne policije na SP Zelenjak

Službeni psi Vojne policije prvi se put spominju početkom 1992. godine i otada dolazi do razvoja specijalnosti vodiča službenih zaštitno-tragačkih pasa. Prvo postrojavanje zaštitnotragačke postrojbe održano je u lipnju 1992. u vojarni "Trstenik" kod Ivanje Reke. 

Današnji Obučni centar vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević" dio je Nastavnog središta za obuku VP-a "Bojnik Alfred Hill". Čine ga Zapovjedništvo, Vod za uzgoj, preddresuru i selekciju (uzgoj i selekcija za sve specijalnosti uporabe i odgoj štenadi od okota do prve godine). Vod za obuku i dresuru (obuka vodiča i školovanje službenih pasa svih specijalnosti) i Opslužni vod (koji ima veterinarsku ambulantu).

Centar ima smještajne kapacitete za djelatnike i polaznike obuke te boksove za više pasmina: njemački ovčar, belgijski ovčar-malinoa, rottvveiler, labrador i nizozemski ovčar. Naše oružane snage jedne su od malobrojnih u svijetu koje imaju službene pse iz vlastitog uzgoja.

CENTAR OBUČAVA VODIČE I SLUŽBENE PSE ZA SLJEDEĆE ZADAĆE:

detekcija eksploziva, droga i duhana odnosno duhanskih proizvoda, zaštitno-tragački psi, zaštitni psi i tragački psi, čuvarski psi te instruktorski tečaj i tečaj za markiranta (markirant je osoba na kojoj psi testiraju svoju agresivnost). U Centru se provode i specijalističke doobuke vodiča i službenih pasa za različite načine i uvjete transporta (padobranska obuka, transporti zrakoplovima, helikopterima, brodovima itd.). Obučavaju se vojni radni psi i njihovi vodiči za potrebe VP-a i OS RH, kao i Ministarstva pravosuđa (Upra-va za zatvorski sustav) te Ministarstva inancija (Carinska uprava).

Izobrazba i obuka provode se isključivo vlastitim kadrom za sve specijalnosti uporabe službenih pasa u OS RH. Svake se godine provodi obvezatno godišnje licenciranje svih operativnih vodiča i službenih pasa. U sklopu licenciranja provodi se zdravstveni i operativni pregled pasa i polaže licencija radi utvrđivanja operativne mogućnosti vodiča i službenih pasa za tekuću godinu te određuje njihova daljnja perspektivnost uporabe.