06.02.2017.

Predstavljena zbirka poezije posvećena bijelim rodama „Pod krilom rode“

4. veljače 2017. – u prepunoj dvorani Europskog doma Zagreb Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je zbirku haiku poezije „Pod krilom rode“, autorice Đurđe Vukelić Rožić.

            Pjesme objavljene u zbirci, kaže njihova autorica, nastajale su dvadesetak godina. Napisane su na hrvatskom i engleskom jeziku. „Dugi niz godina bilježila sam susrete s rodama koje su igrale važnu ulogu u mojem djetinjstvu. Rođena sam na selu i one su me kao dijete strašno zanimale. Uvijek su bile u mirnom suživotu s ljudima“, izjavila je Đurđa Vukelić Rožić, rekavši da ova zbirka haiku pjesama treba navesti čitatelja na razmišljanje o prirodi.

            Đurđa Vukelić Roži rođena je u malom selu u blizini Kutine, studirala je u Zagrebu i Chicagu, a danas živi u Ivanić-Gradu. Članica je društva Hrvatskih književnika, članica United Haiku and Tanka Society,  urednica časopisa IRIS, dobitnica mnogih nagrada i priznanja.  Osim haiku poezije, objavljuje kratke priče i humoreske na hrvatskom i engleskom jeziku te poeziju na hrvatskom  standardu i kajkavskom narječju. Njezina haiku poezija objavljena je u Japanu, SAD, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Novom Zelandu, Australiji i Indiji.  

            „U ovoj zbirci pjesama vrlo živo je prikazan život jedne strogo zaštićene vrste,   ali i prožimanje suživota autorice s prirodom. Zbog posebnosti i važnosti, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije posvetit će 2016. godinu bijeloj rodi. – istaknula je Martina Glasnović. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.  Rode su dio identiteta hrvatskog sela.