06.06.2017.

Prirodoslovna izložba GEA – KAD STIJENE PROGOVORE

Izložba je pripremljena u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Hrvatskim geološkim društvom.

Muzej Ivanić-Grada svoje je javno djelovanje početkom 2016. godine započeo izložbom  o dabrovima u šumi Žutici i to upravo  uz sudjelovanje i stručnu pomoć  Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kao matične muzejske ustanove za područje prirodnih znanosti. Taj se oblik međuinstitucionalnog djelovanja uspješno nastavlja  i  u ovoj godini.

Izložba GEA – KAD STIJENE PROGOVORE, postavljena u kombinaciji terenskih fotografija  te  konkretnih geoloških izložaka stavlja u prvi plan  susret geologa s bogatstvom stijena i nalazima fosila, minerala, ali i naftonosnih slojeva te ujedno predstavlja novi korak na putu prema uređenju inicijalnih zbirki budućeg Muzeja naftnog rudarstva na Petici kao dislocirane, samostalne jedinice Muzeja Ivanić-Grada. 

Nakon što je 15. srpnja godine 2014. potpisan sporazum između predstavnika kompanije INA d.d. i Grada Ivanić-Grada o ustupanju prostora proizvodno-sabirne stanice Petica za novu namjenu – osnivanje Muzeja naftnog rudarstva na tragu prvih ideja o muzeju baštine naftnog rudarstva na toj lokaciji, pokrenutih u 60. godinama prošloga stoljeća, započeo je dugi put prema realizaciji ideje.

Krajem iste 2014. godine osnovani  Muzej Ivanić-Grada u protekloj je godini pokrenuo postupak stručne procjene i preventivne zaštite objekta koji je okončan valorizacijom objekta od strane stručne službe Tehničkog muzeja Nikole Tesle iz Zagreba i posljedično,  Rješenjem Ministarstva kulture RH o preventivnoj zaštiti Tehnološkog parka Industrije nafte „Petica“ od 05. prosinca 2016.

Paralelno s tim radnjama, Grad Ivanić-Grad uključuje kompleks na Petici u projekt strategije  razvoja turizma, s ciljem pretvorbe industrijskog objekta u prirodnom okolišu Graberskog brda i Šumećana u novo znanstveno-edukativno i kulturno te turističko-rekreativno središte, koje bi moglo znatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada, ali i cjelokupnog jugo-istočnog dijela Zagrebačke županije.

Za dan otvaranja izložbe predviđen je i radni sastanak predstavnika Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Hrvatskog geološkog društva te Muzeja Ivanić-Grada  s gradonačelnikom Ivanić-Grada te stručni obilazak lokaliteta na Petici s predstavnicima kompanije INA d.d.

 

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.