07.11.2017.

Gnijezdo bijele rode donosi 700 kuna

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i u 2017. godini sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će za narednih nekoliko dana.

Projektom  ”Zaštita i očuvanje bijele rode” štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima. U  proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 500.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Ove godine ukupno je isplaćeno 50.400 kuna za 72 gnijezda.

 U 2017. godini zabilježeno je 293 gnijezda, čak 25 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 72  gnijezda nalaze se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima a  221 na stupovima.

  • gradovi s najvećim brojem gnijezda su: Vrbovec i Ivanić Grad
  • općine s najvećim brojem gnijezda su: Pisarovina i Klinča Sela
  • sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Opstanak roda uvelike ovisi o našem načinu životu stoga veliko hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.