07.09.2017.

Zamjenik kineskog veleposlanika Deyong Zhao posjetio reprezentaciju Kine

Jučer je povodom nedavno održanog futsal turnira u Ivanić- Gradu zamjenik kineskog veleposlanika Deyong Zhao posjetio nacionalnu reprezentaciju smještenu u Hotelu Sport.

Zamjenik veleposlanika je iskoristio priliku i pozdravio sve igrače, te popričao s organizatorima turnira i predstavnicima Kineskog tima, a u ime grada pozdravili su ga zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj i direktorica Turističke zajednica Grada Ivanić- Grada Ankica Bešter.

Na pitanje kako ocjenjuje proteklih 25 godina kinesko hrvatskih diplomatskih odnosa, g. Zhao je odgovorio:

Tako je, ove godine slavimo 25 godišnjicu diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske. Naši odnosi su unaprijeđeni iz tradicionalno prijateljskih prema opsežnom partnerskom odnosu. Također, ovo je trenutak u kojem obje zemlje moraju što više prionuti istraživanju kako taj odnos u narednom razdoblju što više unaprijediti.

Nadamo se da će se zajedničkim trudom u idućih 25 godina ostvariti jaka suradnja na području politike, ekonomije, kulture, znanosti i obrazovanja.

Označili ste Hrvatsku i kao željeni most između Azije i Europe?

Hrvatsko- Kineski bilateralni odnosi su vrlo važni dio odnosa između Europske Unije i Kine. Suradnju s Hrvatskom želimo razviti preko četiri platforme: Kina- EU platforma, jedan pojas jedan put, Kina i države srednje i istočne Europe, te na kraju odnosi Kina- Hrvatska.

Hrvatska je mala zemlja, no volimo misliti da je ipak poznata u Kini posebno zbog svog turizma i sportskih uspjeha?

Upravo tako. Hrvatska je možda mala kada se uzme u obzir površina i broj stanovnika no kada su u pitanju turizam i sport vaša zemlja je zaista snažna.

I kao rezultat vrlo dobrih sportskih odnosa danas ste u Ivanić- Gradu kako bi posjetili vašu futsal reprezentaciju?

Naša sportska suradnja je sastavni dio naših bilateralnih odnosa .U mnogim sportovima možemo ostvariti suradnju i promovirati jedni drugima naše sposobnosti. Tako vi imate snažne korijene u nogometu, mi u stolnom tenisu i zašto ne bi izmijenili naša iskustva, kako u sportu, tako i u ostalim gospodarsko- ekonomskim područjima.