13.02.2018.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Ivanić-Gradu

Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom, tvrtkom CROSCO i Sindikatom Naftnog Gospodarstva jučer je u Ivanić- Gradu održala akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija je potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži trogodišnjem Ivanu Marušiću ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

U registar su se mogli upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina tako što su popunili pristupnicu i zdravstveni upitnik te dali uzorka krvi za tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Na akciji u Ivanić- Gradu u registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisale su se ukupno 154 nove osobe, a iz Zaklade javljaju kako su jako zadovolji odazivom, te ističu kako je ovo bila jedna od najuspješnijih akcija u posljednjih godinu dana.

Poruka i ove akcije je bila „lijek je u nama“, kojom Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.
Do sada je djelovanjem Zaklade i Hrvatskog registra, upisano više od 58.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Portal Volim Ivanić