17.02.2018.

Uspješno održan Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze u Naftalanu

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene biološke terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije.

U fokusu ovog Kongresa su upravo oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmijeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH jedinstvena u svijetu“, istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Upravo zahvaljujući primjeni prirodnih činitelja termalne vode i naftalana Specijalna bolnica Naftalan je jedinstvena u globalnim razmjerima što prepoznaje sve više domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz Rusije i Skandinavije.

Prema podacima koje su na Kongresu u psorijazi iznijeli predstavnici talijanskih udruga oboljelih, u Italiji od psorijaze pati oko tri milijuna stanovnika. Mnogo članova talijanskih udruga oboljelih od psorijaze iskazali su interes za naftalanoterapiju, budući da je potpuno prirodna i učinkovita metoda koja pomaže kako kod psorijaze tako i kod njezina popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

Izuzetno sam zadovoljan da je Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze međunarodnog karaktera održan u Naftalanu, koji od svog osnutka 1989. godine predano i uspješno liječi psorijatičare. Od tada do danas imali smo 40.000 stacioniranih pacijenata, od čega 60 posto s dijagnozom psorijaze. Posebno mi je drago da u programu ovog kongresa sudjeluju i vrhunski liječnici dermatovenerologije u cilju pokazivanja najnovijih dostignuća u liječenju psorijaze. Želim naglasiti dobru i kontinuiranu suradnju dermatoveneroloških klinika KBC-a Zagreb, Sestre Milosrdnice i KBC Rijeka s Naftalanom“, rekao je ravnatelj Naftalana Goran Maričić.

Goran Filipović i Vladimir Kecić iz srpskog Udruženja “Pacijenti protiv psorijaze“ rado bi da po pitanju psorijaze odnosno naftalanoterapije njihov Republički fond za zdravstveno osiguranje i Specijalna bolnica Naftalan potpišu ugovor o subvencioniranju liječenja psorijatičara iz Srbije.

Naftalanoterapija bila bi spas za mnoge naše pacijente, jer je riječ o biološkoj, potpuno prirodnoj terapiji koja daje rezultate. Posebno bi bila blagotvorna za one koji zbog drugih zdravstvenih tegoba i stanja ne podnose dobro konvencionalnu terapiju lijekovima”, rekao je Vladimir Kecić.

Goran Filipović je naglasio kako u Srbiji od psorijaze pati preko 100 tisuća građana, ali da nažalost ta bolest nije na popisu Republičkog zdravstvenog fonda, odnosno država ne subvencionira liječenje psorijaze.

U razmjeni iskustava predstavnici udruga oboljelih među brojnim problemima koje imaju zbog psorijaze posebno su istaknuli društvenu stigmu s kojom se zbog te bolesti suočavaju, budući da je koža zahvaćena psorijazom mnogima odbojan prizor, iako nije riječ o zaraznoj bolesti.

Uspješno i pravodobno liječenje psorijaze ključno je ne samo za tjelesno zdravlje već za sveukupnu kvalitetu života i samopouzdanje oboljelih”, zaključila je Inka Marinić.

U sklopu kongresa organizirane i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih. Radi bolje i kvalitetnije suradnje Društvo psorijatičara Hrvatske i udruga oboljelih iz Španjolske potpisali su ugovor o suradnji.

Od psorijaze boluje oko 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše oboljelih je u skandinavskim zemljama (3 posto), a najmanje ih je među Indijancima Sjeverne Amerike (0,5 posto). Procjenjuje se da u Hrvatskoj od psorijaze boluje između 70 i 80 tisuća građana što predstavlja oko 2 posto ukupnog stanovništva.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Inka Marinić, M.A                            
President                                            
gsm: +385 97 6802 591 
(utorkom i četvrtkom od 12h do 14h,
Tuesday and Thursday  from 12h to 14h)                                         

e-mail: [email protected]                   
web : www.drustvo-psorijaticara.hr 
facebook: Društvo Psorijatičara Hrvatske