26.01.2018.

Gostovanje Mitopeje u Ivanić-Gradu

Gradska knjižnica Ivanić Grad ugostit će u ponedjeljak 29. siječnja 2018. u 19 sati novu nakladničku kuću Mitopeja, koja će predstaviti svoja prva dva naslova. Nordijska mitologija Neila Gaimana i Pokopani div Kazua Ishigura legitimiraju Mitopeju kao ediciju lijepe književnosti nadahnute mitom.

Gaiman je kroz tri desetljeća stvaralaštva nadišao granice žanra u kojem je počeo i etablirao se kao jedan od najpopularnijih pisaca današnjice: sada, u povratku na izvornike nordijske mitološke baštine, on odaje počast Odinu, Thoru, Lokiju i sačuvanim legendama o njima, objedinjujući priče koje su davale presudno nadahnuće njemu samome i žanru fantastike u cjelini.

Ishiguro, pak, tek u svom sedmom romanu poseže za mitološkim motivima – onima iz ciklusa legendi o kralju Arthuru – kako bi dao upečatljiv prikaz društva uronjenog u izmaglicu povijesnog zaborava i razložio ozbiljne teme kojima se u cijelom svojem opusu bavi: pitanja istrajnosti ljubavi, intimnog tumačenja prošlosti, suočavanja s posljedicama davno donesenih pogrešnih odabira. Smješten u zaboravljeno doba britanske povijesti, Pokopani div rječito progovara o i danas iznimno aktualnim problemima

Obje su knjige iznimni tekstovi – Nordijska mitologija jedno je od najpopularnijih proznih djela 2017. godine u svijetu, a Pokopani div najnovije djelo aktualnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost – ali nigdje u svijetu nisu doživjela izdanja poput Mitopejinih. Objavljene u početnoj luksuznoj ediciji od samo 500 unikatno obrojčanih primjeraka, Mitopejine knjige izrađene su od najkvalitetnijih materijala pomoću postupaka koji objedinjuju najbolje iz stoljetne tradicije knjigoveštva i najsuvremenije tehnologije.

Nacional je nazvao Nordijsku mitologiju književnim događajem 2017., dok je Večernji list proglasio Pokopanog diva najboljim prijevodnim romanom godine. Globus je, pak, Mitopeju opisao kao “skupocjene, ali ne i skupe knjige namijenjene običnom čovjeku, kao luksuz koji si svatko može priuštiti”.

Luksuznih izdanja Mitopeje nema na policama knjižara, pa je gostovanje u Gradskoj knjižnici Ivanić Grad jedinstvena prilika za upoznavanje s timom koji stoji iza ovih posebnih knjiga, kupnju vlastitog primjerka – dok ih još ima – i otkrivanje književnih iznenađenja koja Mitopeja priprema za 2018. godinu.