26.03.2018.

Akcija čišćenja šume Marče

Kada grupa zaljubljenika u prirodu, u ovom slučaju članovi Društva prijatelja prirode iz Ivanić-Grada, 7 od svojih 8 godina postojanja organiziraju akciju čišćenja šume Marče, možemo to nazvati potpunom predanošću i ljubavlju prema prirodi koja nas okružuje.

Na žalost, unatoč ljudima koji svoje slobodno vrijeme ulažu pomagajući životinjskim i biljnim vrstama da prežive i zaokruže svoj životni ciklus te učine naš život ljepšim i kvalitetnijim kako bi našim potomcima pružili priliku da uživaju u ostavštini koju smo i mi naslijedili od svojih predaka, postoje ljudi koji redovito, potpuno bezumno, primitivno i protivno svim zakonima o zaštiti prirode RH, otpad redovito odbacuju u šumu, prirodno stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Već više godina zaredom svjedočimo redovitom odbacivanju komunalnog otpada na istim lokacijama ali i deponiranju strvina, za koje se pretpostavlja da je počinitelj sve ove godine isti i vjerojatno s obližnjeg područja. Prema dotičnim, za sada nepoznatim počiniteljima očekuje se skora reakcija komunalnog redara i nadležnih službi.

Prema izjavama Sanjice Laušin i Damira Škendera, predsjednice i tajnika DPP-a Ivanić -Grad, ukupno gledajući, otpada je na sreću svake godine sve manje, ali ga je unatoč pozitivnom trendu, ove godine ponovno sakupljeno oko 8 m3.

Zamjenik gradonačelnika Željko Posilović i direktorica TZ- a Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter tradicionalno prate i podržavaju ekološke akcije čišćenja šune.

Šuma Marča stanište je brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, vrlo je osjetljivo stanište. Gradske službe, ponajprije tvrtka Ivakop, ekipirana je i opremljena za sakupljanje svih vrsta otpada tako da za sav otpad i smeće postoje “zeleni otoci” gdje se navedene tvari mogu odložiti.

Zoran Ožetski