19.03.2018.

U Gradu Bakru održana izvještajna skupština Povijesnih postrojbi hrvatske

U Bakru je održana redovna Izvještajna skupština Povijesnih postrojbi hrvatske vojske kojoj su bili nazočni predstavnici Saveza i 27 povijesnih postrojbi osnivača i redovnih članova Saveza Povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Uz razmatranja i usvajanja redovnih izvješća i planova rada, na dnevnom redu je bilo i donošenje odluke o pristupanju Savezu Povijesne postrojbe Ivanić-Grada -10.satnije Ivanić.

Zahtjev za članstvo u Savezu Povijesna postrojba Ivanić-Grada -10.satnija Ivanić podnijela je 20. prosinca 2017. godine, nakon svega godinu i po dana postojanja kao Udruga i desetak prezentacija na gradskim manifestacijama i sudjelovanja na mimohodima povijesnih postrojbi sjeverozapadne Hrvatske.

Zahtjevu je priložena Povjesnica – dokument povijesne utemeljenosti osnivanja PPIG-10.satnija Ivanić, koju je pripremio Ivica Kozjak, zapovjednik povijesnog postroja, a koja govori o vojnoj povijesti Ivanića od 15. stoljeća, njegovu značaju u obrani hrvatskih krajeva od Turaka, kapetanijama i vojnim posadama koje su obranile Zagreb i osigurale građansku opstojnost Ivanića kroz dva stoljeća ratnih zbivanja na ovim prostorima.

Na Skupštini je predstavljena i povijesna odora 10. satnije Ivanić iz 1760. godine koju nose pripadnici povijesnog pješačkog postroja, te zastava koja ima elemente zastave 5. križevačke pukovnije s carskim grbom s jedne strane i starim grbom Ivanića s druge strane.

Pred članicama Saveza Udrugu je predstavio predsjednik Leo Ordanić, a odoru zapovjednik povijesnog postroja Ivica Kozjak.

S predstavnicima Povijesne postrojbe Ivanić-Grada -10. satnije Ivanić skupštini Saveza prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

 

Foto: riprsten.com