02.12.2019.

Kreće brendiranje 'vankuša' i 'belih kobasica' u Ivanić-Gradu

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš pokrenuo je inicijativu za provođenje brendiranja tradicijskih autohtonih specijaliteta pod nazivom „Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta „bele kobase“ i moslavačkih „vankuša“ te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda“. Ovi izuzetno vrijedni i kvalitetni tradicijski proizvodi mogu značajno obogatiti turističku ponudu i doprinijeti obogaćivanju zavičajne gastro ponude.

Ovi se zavičajni tradicijski proizvodi trebaju očuvati, stoga vas pozivamo na predstavljanje tradicijskih specijaliteta „bele kobase“ i „vankuša“ koje će se održati 05. prosinca 2019. u 11 sati u restoranu Ivanićanka, Trg V.Nazora 1, Ivanić-Grad gdje će se predstaviti projekt brendiranja i tradicijska priča o beloj kobasi i vankuši s načinom izrade. Nakon predstavljanja održat će se kušanje tradicijskih specijaliteta uz sljubiljivanje s autohtonim vinima Škrlet i 100% Premium bučnim uljem Buchusha.

Krajnji cilj ovog projekta je zaštita imena i postupka proizvodnje uz prezentaciju proizvoda kroz zavičajno-gastro ponudu u ugostiteljskim objektima na području Ivanić-Grada i okolice, te u slobodnoj prodaji.

Autohtoni (starosjedilački) regionalni proizvodi hrane imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, odnosno identiteta regije te imaju značajnu ulogu u promociji regije i kreiranju prepoznatljivosti regije na temelju vrlo diferenciranog identiteta. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području te pridonosi ruralnom i turističkom razvoju i prepoznatljivosti.
__________________________
„Vankuša“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.

„Bele kobase“ su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima. Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.

Autor: 24sata