21.02.2019.

Održan 4. Obrtnički forum u Ivanić-Gradu

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb  i Zagrebačke županije u Hotel Sportu u Ivanić Gradu održan je 4. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije.  Sve nazočne pozdravila je Marina Hrastić, predsjednica Udruženja obrtnika, grada domaćina ovogodišnjeg Obrtničkog foruma, Ivanić Grada. Dogradonačelnik Ivanić Grada, Tomislav Culaj je u svojoj uvodnoj riječi napomenuo da Ivanić Grad ima svoju tradiciju u obrtništvu te da trenutačno broji 163 aktivnih obrtnika u gradu. Napomenuo je da je cilj da se u Ivanić Gradu i dalje razvija i potiče obrtništvo. 

Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, bilježi značajan oporavak pa je u 2018. godini otvoreno više od 2000 novih obrta, na što je  podsjetio župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić.  Župan Kožić naglasio je da su ovi rezultati samo dokaz dobre i pozitivne suradnje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb. Župan je najavio osnivanje Regionalnog centra kompetencije za strojarstvo, koji će se osnovati u Velikoj Gorici te će troškovi iznositi otprilike 70 milijuna kuna, sredstva će se pribaviti iz  EU fondova, a dijelom će financirati sama Zagrebačka županija. 
Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić je u svojoj uvodnoj riječi naglasio da se "pomiču granice i da se napreduje u vidu obrtništva u gradu Zagrebu ali i Zagrebačkoj županiji". Sve nazočne je u ime ministra Dražena Bošnjakovića, pozdravila glavna tajnica Ministarstva pravosuđa Daniela Petričević Golujuh

Nakon uvodnih riječi i pozdravnih govora, voditeljica i moderatorica Majda Mikulandra otvorila je panel diskusiju. U okviru panel diskusiji sudjelovali su: predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, pročelnik Odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, voditelj projekata u tvrtki Brodoto Damir ŠohMirela Alpeza iz CEPOR-a i Ivana Mikek Kupres, rukovoditeljica Odsjeka za provedbu i praćenje mjera aktivne politike zapošljavanja Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Raspravljalo se o izazovima i perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije, kao i drugim aktualnim temama.Voditelj projekata u tvrtki Brodoto, Damir Šoh, govorio je o alternativnim načinima financiranja poduzetničkih ideja, odnosno „crowdfundingu“ i mogućnostima novog zapošljavanja, dok je gospođa Mirela Alpeza  iz CEPOR-a upoznala nazočne što je s poslovanjem nakon odlaska u mirovinu kao i praktičnim iskustvom drugih zemalja.

Forum je bio odlična prilika i našim obrtnicima koji su postavili svoja pitanja i predložili rješenja konkretnih situacija s kojima se susreću u svom poslovanju. 

Obrtnički forum, svake godine okuplja velik broj uspješnih obrtnika, kao i predstavnike vlasti, a održava se s ciljem pronalaženja kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva, u suradnji s gradovima i opæinama na području Zagrebačke županije.  

Sudionici foruma podržavaju rješavanje aktualnih problema obrtništva, kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti na tržištu, potaknulo veće sudjelovanje obrtnika u lokalnoj vlasti, ojačala komunikacija i suradnja obrtnika, gradova i lokalne samouprave te pojačala uloga gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. 

 okz.hr