27.02.2019.

Postavljeni polupodzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u naselju Žeravinec

Završeni su radovi na postavljanju još jednog sustava od četiri komada polupodzemnih spremnika „Molok“ predviđenih za odvojeno prikupljanje otpada u naselju Žeravinec, u ulici Milke Trnine u Ivanić-Gradu.

Pored urbane estetike svojstvene ovom sustavu, prednosti ovakvog načina odvojenog prikupljanja otpada su: velik kapacitet na malom prostoru (dva od postavljenih kontejnera zapremine su 5 m³, a dva su od 3 m³), otporni su na vremenske utjecaje i vandalizam, ne postoji mogućnost pojave neugodnih mirisa budući da se otpad nalazi ispod površine zemlje.

Postavljeni spremnici su namijenjeni građanima koji ih mogu koristiti kao „zeleni otok“ za odlaganje otpadne plastike, otpadnog papira, otpadnog stakla i tekstilnog otpada. Cijeli projekt je sufinancirala Zagrebačka županija s učešćem od 80% od vrijednost investicije, a 20% je osigurano iz gradskog proračuna Grada Ivanić-Grada.

Ovo je treći u nizu postavljenih sustava zelenih otoka polupodzemnih spremnika „Molok“ na području Ivanić-Grada. Prvi set polupodzemnih spremnika nalazi se na tržnici Maznica, drugi se nalazi kraj zgrade današnje Visoke škole u Moslavačkoj ulici, a evo sada smo postavili i ovaj treći u naselju Žeravinec. U narednom razdoblju biti će postavljen i četvrti, isti ovakav zeleni otok, na lokaciji užeg centra grada u blizini Srednje Škole i Dječjeg vrtića.

Ivakop u sinergiji s gradom i općinama kontinuirano radi na održivom sustavu gospodarenja otpadom i to ulaganjem u komunalnu infrastrukturu, edukacijama za sve skupine građana, vodi se briga o zaštiti okoliša, a s osnovnim ciljem da se smanjuje količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na naše odlagalište neopasnog otpada Tarno.