25.01.2019.

[VIDEO] Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ivanić-Gradi Specijalnu bolnicu Naftalan, u čiju se dogradnju trenutno ulaže više od 40 milijuna kuna

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ivanić-Grad, u kojem se se sastala s gradonačelnicima Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Dugog Sela te načelnicima općina istočnog dijela Zagrebačke županije, a obišla je i Specijalnu bolnicu Naftalan, u čiju se dogradnju trenutno ulaže više od 40 milijuna kuna.

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, na sastanku s predsjednicom razgovaralo se o lokalnoj problematici, odnosno preprekama na koje gradovi nailaze prilikom realizacije projekata, ali i novim projektima u kojima bi predsjednica, u okviru svoje funkcije, mogla sudjelovati.

Naftalan je najveći županijski projekt, a investicija je vrijedna preko 40 milijuna kuna. Međutim, sa samom investicijom postoji problem jer ne postoji mogućnost financiranja iz EU fondova. Naime, okvir financiranja projekata koji je Hrvatska dogovorila s Europskom unijom ne obuhvaća mogućnost investicija u lječilišta, zbog čega se Naftalan ne može prijaviti na niti jedan projekt EU-a. Nadamo se da će se kroz neke nove ugovore s EU-om, vezane uz financiranje turizma, otvoriti i mogućnost sufinanciranja ovakvih projekata i da bi se tada moglo krenuti u drugu fazu izgradnje Naftalana“, pojasnio je Leš.

Podsjetimo, trenutna dogradnja bolnice Naftalan obuhvaća, među ostalim, izgradnju vanjskog bazena, gradnju tri unutarnja bazena i fitness centra. Uz Ivanić-Grad, nalazište naftalana, iznimno ljekovitog derivata nafte, postoji još samo u Azerbajdžanu, što pruža izvrsnu priliku za pozicioniranje Ivanić-Grada kao prepoznatljivog odredišta zdravstvenog turizma na lječilišnu kartu svijeta.