23.01.2019.

Tradicionalnim orezivanjem loze započela sezona radova u vinogradu

Brojni vinogradari i ljubitelja vina jučer su u kleti obitelji Barilić obilježili “Vincekovo”. Uz glazbu, kolače, kobasice i odlično vino održan je tradicionalni obred orezivanja loze kojim službeno započinje sezona radova u vinogradima.

Svakom je gazdi vinogradaru čast i ponos kad mu prijatelji dođu u vinograd. Danas ćemo simboličnim orezivanjem probuditi naše “trseke” i službeno započeti s radovima u vinogradu koji će potrajati sve do berbe. Naravno do berbe mnogo je posla koji uključuje orezivanje, vezanje, prskanje jer vinograd, već je svima poznato treba slugu a ne gospodara rekao nam je Ivan Barilić domaćin ovogodišnjeg “Vincekova”.

Organizatori ovogodišnjeg “Vincekova” uz već spomenutu obitelj Barilić su Udruga vinogradara i vinara „Brenta“ i Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada. Svečanost su uz brojne posjetitelje uveličali i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović i direktorica TZ-a Ankica Bešter.Za zabavu su se pobrinuli KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi, i grupa znakovitog imena “Tekuća pitanja” dok je obred orezivanja vodio biškup Gordan Novaković Zumba.