21.03.2019.

Pokažite svoje stare igračke na 6. Festivalu igračaka

Organizatori Festivala igračaka pozivaju kolekcionare i zaljubljenike u stare igračke da sudjeluju na izložbi kolekcija i starih igračaka pod nazivom Pokažite svoje igračke.

Festival će se održati 11. i 12. svibnja u Ivanić Gradu, u sklopu ovogodišnjeg šestog festivalskog izdanja. Sve zainteresirane za ovaj projekt molimo da se jave preko FB stranice www.facebook.com/festivaligracaka/

Cilj je kroz izložbu starih igračaka prikazati povijest, načine proizvodnje i korištenja igračaka nekad i danas. “Igračke postoje u svakoj kulturi i stare su koliko i čovječanstvo. One čuvaju sjećanje na trenutke odrastanja, a sam način igranja te izrada igračaka snažno su utjecali na dječji razvoj. Tako nam stare igre i igračke pomažu dublje upoznati nekadašnje običaje i način života“, poručuju iz Udruge Tetragon, jednog od organizatora Festivala.

Ističu kako promoviranjem starih igračaka žele pridonijeti očuvanju kulturne baštine na način shvatljiv djeci, jer igra je prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo i sastavni dio ljudskog razvoja.

Također, organizatori ivanićgradskog festivala skreću pozornost svima koji smatraju da imaju viška modernih igračaka s kojima se njihova djeca više ne igraju na mogućnost doniranja i/ili razmjene preko Burze igračaka. Na taj način radost igranja poklanjamo onima koji nemaju igračke, a istodobno promoviramo ekologiju jer odbačene vraćamo natrag u upotrebu umjesto da ih odbacimo u smeće. Sve posjetitelje koji se odazovu akciji čeka poklon iznenađenja.

Kao i prethodnih godina i 6. Festival igračaka na jednom će mjestu okupiti sve što ima veze s igračkama i igrom. Organizatori festivala - udruge Tetragon, Tvornica smijeha i Turistička zajednica Ivanić Grad - i ove godine spremanju bogat program i poneko iznenađenje za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Jubilarni 5. Festival igračaka okupio je prošle godine u Ivanić Gradu više od 15 tisuća posjetitelja.

Vidimo se 11. i 12. svibnja u Ivanić-Gradu jer samo igra nikad ne umara.