30.10.2019.

Učenici osnovnih škola s područja Grada Ivanić-Grada u posjetu 91. Zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

I ovogodišnji 15. Memorijal Rudolf Perešin, koji se održao u Ivanić-Gradu i Cagincu 24.10. odnosno  27.10.2019.g. a kojim je obilježena 28.godišnjica preleta Rudolfa Perešina s vojnog aerodroma u Željavi na aerodrom u Klagenfurtu, završio je izletom učenika osnovnih škola s područja Grada Ivanić-Grada u posjet 91.Zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Velikoj Gorici i Općini Gornja Stubica, gdje se, u Jakšincu, rodio Rudolf Perešin.

U programu obilježavanja godišnjice preleta i ove godine posebno mjesto imali su pripadnici MORH-a i HRZ, učenici Srednje škole Ivan Švear i učenici viših razreda osnovnih škola s područja Grada Ivanić-Grada.

 Predstavnici MORH-a i HRZ-a održali su 24.10.2019.g. u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad inspirativno predavanje o Rudolfu Perešinu za učenike 3. i 4. razreda SŠ Ivan Švear i učenike 7.razreda osnovnih škola te ih upoznali s mogućnostima školovanja za vojna zanimanja.

Za učenike osnovnih škola koji su se sa svojim literarnim i likovnim radovima uključili u program 15.Memorijala Rudlof Perešin, a koji su bili izloženi odnosno pročitani na svečanosti u Društvenom domu u Cagincu 27.10.2019.g., organizacijski odbor 15.Memorijala Rudolf Perešin predvidio je nagradni izlet na koji su učenici išli  7.11.2019.g. U pratnji učenika bili su njihovi nastavnici te predstavnik Grada Ivanić-Grada, zamjenik gradonačelnika g. Željko Posilović a ispred ZUDR-a Ivanić-Grad predsjednik g. Goran Leš i g. Goran Cerovečki, član UHVIDR-a Ivanić-Grad.

Nakon toplog prijema u 91.Zrakoplovnoj bazi HRZ i prikazanog prigodnog filma, učenici su između ostalog imali priliku razgledati i MIG 21 avion kojim je Rudolf Perešin izvršio svoj povijesni prelet a koji je 27.svibnja 2019.g., nakon 28 godina, vraćen iz Austrije u Hrvatsku.

Zamjenik gradonačelnika g. Željko Posilović uručio je tom prilikom predstavnicima HRZ prigodni poklon-slike koje su učenici osnovnih škola izradili za izložbu na 14.Memorijalu Rudolf Perešin.

U nastavku izleta, učenici i njihova pratnja zapalili su svijeće kod spomenika Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici a potom su razgledali izložbu u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Nakon zajedničkog ručka, u organizaciji Grada Ivanić-Grada i ZUDR-a Grada Ivanić-Grada, učenici su se u popodnevnim satima vratili u Ivanić-Grad.