11.09.2019.

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce

Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje financira država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna, a svoj financijski doprinos dali su i gradovi i općine – rečeno je na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Zagrebačke županije.

-Tijekom ljetnih praznika provodila se javna nabava i sva dopunska radna sredstva su nabavljena i nalaze se u školama - rekla je pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac, a župan Zagrebačka županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo jer su od ove godine roditelji znatno rasterećeni troškova. 

U prvoj polovici godine i za vrijeme ljetnih praznika radovi ukupne vrijednosti 13,9 milijuna kuna provodili su se na 17 škola kojima je osnivač Zagrebačka županija – rekao je župan Kožić nadodavši kako se nastavlja tradicija te da će se početkom i ove školske godine otvoriti velika kapitalna investicija u školstvu. 

-Sportska dvorana OŠ Posavski Bregi u Ivanić-Gradu je gotova, a svečano otvorenje zakazano je za 20. rujna– pojasnio je Kožić. Radi se o investiciji vrijednoj više od 16 milijuna kuna za koju su sredstva u jednakom omjeru od 50 posto osigurali Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad.

Pomoćnici u nastavi

Zagrebačka županija je 8. kolovoza objavila Javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika s teškoćama u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija. 

-Postupak selekcije je gotov, a slijedi edukacija pomoćnika– pojasnila je Katalenac nadodavši kako Zagrebačka županija trenutno ima suglasnost resornog ministarstva za 122 učenika. 

Ukupna vrijednost projekta Prsten potpore koji se provodi 4 godine (2017.-2021.) je 18.845.548,80 kn od čega je 10.000.000,00 kn bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i 8.845.548,80 kn proračunskih sredstava Zagrebačke županije uz napomenu da je  50% županijskog učešća u projektu u iznosu 4.422.774,40 kn osigurano iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Energetske obnove

Na konferenciji je rečeno da uskoro kreću radovi na energetskoj obnovi 4 škole i to srednjih škola u Vrbovcu i Velikoj Gorici te OŠ Stjepan Basariček kao i područne škole Rakov Potok. 

-Radi se o investicijama ukupne vrijednosti 62,2 milijuna kuna pri čemu je iz europskih fondova (EFRR) osigurano 27,1 milijuna kuna dok je Zagrebačka županija osigurala 35,1 milijuna kuna– pojasnio je župan Kožić.

Trenutno se izrađuje i projektna dokumentacija za energetsku obnovu pet osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije kojima je energetska obnova najpotrebnija (OŠ Jakovlje, PŠ Petrovina, OŠ Posavski Bregi, OŠ Dragutina Domjanića, SS D. Stražimira). Za izradu projektne dokumentacije osigurano je 566.500,00 kn.

Suvremeni nastavni procesi i metode poučavanja zahtijevaju i suvremenu tehnologiju. Kako bi učenici osnovnih škola Zagrebačke županije imali jednake uvjete za učenje županija nastavlja s  opremanjem škola s pametnim pločama. „Postupak nabave 55 pametnih ploča u matičnim i područnim osnovnim školama Zagrebačke županije je u tijeku za što smo osigurali 2,4 milijuna kuna – najavila je Katalenac. Dodala je i kako poziva učenike, roditelje i studente da prate web stranice Zagrebačke županije jer se početkom listopada očekuje raspisivanje novog natječaja za stipendije za koje je osigurano 2 milijuna kuna.

Što se tiče školskih praznika, oni će se u Zagrebačkoj županiji odvijati, kao i u gradu Zagrebu, i to od 23. prosinca do 13. siječnja 2020. godine (nastava počinje 13. siječnja) te od 14. do 17. travnja 2020. godine (nastava počinje 20. travnja).