18.09.2019.

Gradska knjižnica Ivanić-Grad dobila je novi izgled

Gradska knjižnica Ivanić-Grad dobila je novi izgled proteklih nekoliko mjeseci, što je odmah uočljivo budući da se promjene odnose na prostorne uvjete.

Dugi niz godina Knjižnica obavlja svoju osnovnu djelatnost u zgradi  Pučkog otvorenog učilišta sa sjedištem na adresi Moslavačka 11 u Ivanić-Gradu, u ukupnom prostoru od 300 m2. Unutarnji prostor bio je organiziran kroz odjel za djecu i mladež, odjel za odrasle i čitaonicu sa zajedničkim mjestima za studijski rad.

Potreba proširenja pokazala se još prije nekoliko godina, što je knjižnica upozoravala i kroz svoje dosadašnje izvještaje i planove navodi ravnateljica Gradske knjižnice Senka Kušar Bisić.

Kako bi se stvari pokrenule, knjižnica se javila na natječaj Ministarstva kulture za 2018.g. za programe investicijskih potreba, sa programom prijekopotrebnog proširenja i rekonstrukcije prostora. Pozitivan odgovor Ministarstva i dodjela sredstava s njihove strane u iznosu od 400.000 kn bili su poticaj za konačno kretanje u realizaciju ovog velikog, za knjižnicu  vrlo značajnog pothvata. Vrijednost investicije iznosila je  947.369,23 kn, te je ostatak potrebnih sredstava, uz Ministarstvo kulture, osigurao osnivač, grad Ivanić-Grad, potvrđujući još jednom važnost ulaganja u programe koji se tiču kulture u našem gradu.

U prosincu 2018. započeli su radovi na proširenju prostora, a obuhvatili su rekonstrukciju dijela prostora koje je nekad koristilo Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad te jedan dio postojećeg djela knjižnice (dotadašnji dječji odjel).

Velik opseg posla podrazumijevao je rušenje  zidova, spuštanje stropova, nove podove (sa svom potrebnom izolacijom), nove instalacije…

Rezultat proširenja je dodatnih 250 m2 novog prostora za potrebe Gradske knjižnice. Posebna mjesta za studijski rad odvojena od čitaonice i ulaznog prostora, veći prostor za slobodni pristup te općenito sasvim novi izgled knjižnice zasigurno će utjecati na još bolju vidljivost ustanove koja iza sebe ima dugogodišnju tradiciju, prepoznatu na lokalnoj, ali i široj razini.
Preostaje realizacija ostatka sanacije i uređenja knjižnice gdje će biti smješten dječji odjel knjižnice jer je on ostao neuređen, neadekvatan, na prostoru koji ne udovoljava niti potrebama malih korisnika, ali niti preporučenim standardima za narodne knjižnice.

U konačnici knjižnica će u cjelini dobiti novi izgled, što također (nažalost) nije čest slučaj u našim knjižnicama, no uz puno truda, strpljenja i zalaganja i ovaj veliki pothvat bi se trebao privesti kraju. Poboljšani uvjeti djelovanja, bolji smještaj građe i preglednost i novi sadržaji samo su neki od rezultata ove investicije, na zadovoljstvo zaposlenika, korisnika i posjetitelja. Također ne možemo ne spomenuti da već i sad knjižnica dobiva i pohvale stručne zajednice zbog uspješno realiziranih programa, dokazujući da se upornost i strpljivost itekako isplate.