11.09.2019.

U Kloštru, Ivaniću i Križu 250 prvašića sjelo u školske klupe

U ponedjeljak je za većinu školaraca završavaju ljetni praznici i počinje nova školska godina koja donosi brojne novosti u okviru programa «Škole za život».

U školsku godinu 2019./2020. kreće nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikularnom reformom. Među njima je i 38 000 prvašića, što je petstotinjak manje nego prošle godine.

Frontalna provedba reforme kreće u svim školama, u svim predmetima 1. i 5. razreda osnovne škole te u biologiji, kemiji i fizici u 7. razredu. U gimnazijama kreće u svim predmetima u 1. razredima, a u strukovnim srednjim školama u 1. razredima u nastavnim predmetima matematika, hrvatski jezik te engleski i njemački jezik. Učenike očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, naglasak na učiti kako učiti, kako rješavati probleme i kako kritički razmišljati. Jedna od konkretnih promjena za osnovnoškolce je i prebacivanje svladavanja pisanih slova u 2. razred pa će prvašići odsad učiti pisati samo tiskana slova.

Ove godine će Ministarstvo financirati udžbenike za sve učenike osnovnih škola, dok su za učenike s područja Zagrebačke županije osigurane i besplatne radne bilježnice. Što se tiče srednjih škola, kao i do sada, osigurana su sredstva za udžbenike za učenike slabijeg socioekonomskog statusa.

Nova nastavna godina, školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara, pa će učenici s područja Zagrebačke županije na praznike ići od 23. prosinca do 13. siječnja, te od 14. do 17. travnja 2020. godine.