19.06.2020.

Projekti idu dalje, poduzetnicima u krizi pomogli sa 600 tisuća kuna, rebalansom će osigurati i potpore za one koji su zbog korone ostali bez posla

Povodom Dana Grada Ivanić-Grada prošlog je tjedna, uz potpisivanje ugovora za važne projekte na području Grada, predstavljena i pozitivna financijska slika. Gradonačelnik Javor Bojan Leš rekao je kako je ova godina izvrsno krenula i, da nije bilo korone, sigurno bi bila rekordna na financijskom planu.

– Suradnja lokalne samouprave i države izuzetno je značajna u protekle četiri godine. Grad je prošle godine ostvario 84 milijuna kuna prihoda, a u prva tri mjeseca ove godine imali smo povećanje proračuna od 24% u odnosu na godinu prije. Kriza nije utjecala na naše poslovanje i nosimo se sa svim izazovima – rekao je tada je gradonačelnik Bojan Leš.

Prošle godine Grad Ivanić-Grad je ostvario prihode u iznosu od 74 miljuna kuna, što je bio najveći gradski proračun do tada.

– U prva tri mjeseca 2020. godine imali smo povećanje prihoda od 24 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. U krizno razdoblje uzrokovano Covidom 19 ušli smo sa plusom na računu od 6 milijuna kuna i to isključivo zahvaljujući odgovornoj politici vođenja grada i planiranju proračuna. Obzirom da je u ustanovama kojima je Grad osnivač zaposleno 180 zaposlenika, na ovaj način upravljanja gradom i gradskim proracunom, nije došlo do smanjenja plaća – govori nam zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Kada je nastupila kriza, Grad je ubrzo donio odluku o pomoći poduzetnicima koji su direktno pogođeni mjerama uslijed pandemije Covid-19, a raspisao je i javni poziv kojim je predviđena jednokratna isplata pomoći u iznosu od 5.000,00 kn. Na taj način za oporavak poduzetništva usmjereno je preko 600.000,00 kn.

Nakon kompletne analize stanja nezaposlenosti u periodu od veljače do rujna za građane koji su uslijed covid-19 ostali bez posla, pripremit će se jednokratna novčana pomoć. Iznos koji će se osigurati bit će proporcionalan broju nezaposlenih u navedenom razdoblju, a on će se osigurati rebalansom proračuna.

Što se tiče projekata, nastavljaju se samo oni sufinancirani iz EU fondova te iz ostalih izvora financiranja.

Pri završetku je projekt šetnice “Faza 3” kroz starogradsku jezgru te asfaltiranje platoa ispred srednje skole te prilaznih staza prema srednjoj i osnovnoj školi. Vrijednost uređenja šetnice procijenjena je na 1.941.861,44 kuna s PDV-om, a planira se završiti do 01. prosinca 2020. godine. Uređenje platoa ispred srednje i osnovne škole koštat će 400.000,00 kn, a završit će se ovaj mjesec.

Na prostoru sportskog parka Zelenjak na mjestu starog bazena završen je Amfiteatar koji ce služiti kao ljetna pozornica i vanjsko kino. Službeno otvorenje očekuje se početkom srpnja. Vrijednost radova je 800.000,00 kuna.

Završavaju se i nove svlačionice za potrebe nogometnog kluba čime će se zadovoljiti uvjeti za natjecanje u najvišim rangovima. Trošak ovih radova bit će 1.945.303,00 kuna bez PDV-a, a planiran završetak je do kraja lipnja.

– Od budućih projekata, na što smo iznimno ponosni, jest raspisivanje natječaja za izgradnju sportske dvorane u Graberju Ivaničkom čime će i naši školarci u Graberju dobiti dugo očekivanu dvoranu – otkriva zamjenik gradonačelnika Cuvaj.

Priprema se i natječaj za asfaltiranje nerazvrstanih cesta i gradskih ulica u iznosu preko 3.000.000,00 kuna.

Na Dan Grada, prošli tjedan, potpisan je ugovor za izgradnju kanalizacijske mreže izmedu Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije te Hrvatskih Voda kojim se garantira izgradnja kanalizacijskog sustava na području grada Ivanić-Grada. Vrijednost ovog projekta je preko 350.000.000,00 milijuna kuna i njime će priključenost na kanalizacijski sustav biti omogućena za 95% građana, umjesto dosadašnjih 50%. Dakle, sva naselja koja do sada nisu imala kanalizacijski sustav, ovim projektom će dobiti tu mogućnost.

Kako nam je za kraj otkrio zamjenik gradonačelnika, u lokalnom Dječjem vrtiću Žeravinec došlo je do povećanja broja djece te Grad ima u planu proširenje objekta s dvije dodatne odgojne skupine i jednom multifunkcionalnom dvoranom. (P.B.)