24.06.2020.

Svečana sjednica Dana grada - Ravnomjeran regionalni razvoj i decentralizacija put za budućnost Hrvatske

Danas, 24. lipnja 2020. godine održan je drugi dio obilježavanja Dana grada Ivanić-Grada s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa. Početkom lipnja predstavljeni su realizirani projekti na području grada te je otvoren Drvno-tehnološko poduzetnički inkubator.

U sklopu prigodnog programa održala se sveta misa u crkvi Svetog Petra Apostola, te su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku hrvatskih branitelja. U zgradi Gradske vijećnice otvorena je memorijalna soba Povijesne postrojbe Ivanić-Grada prilikom koje je izveden prvi povijesni pucanj iz topa u čast Đure Deželića, rođenog Ivanćanina na čiju je inicijativu kupljen Grički top u Zagrebu.

Programu su, uz gradonačelnika Javora Bojana Leša, prisustvovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sjednici je istaknuo kako je Ivanić grad gospodarstva, kulture, sporta i bogate povijesne tradicije. „Međutim, on je za mene iznimno ugodan grad za život što je zasluga gradske uprave koja ga razvija u tom smjeru. Za razvoj grada važna je sinergija Vlade, županije i gradske uprave, što se ovdje i dokazuje. Tu su i brojni infrastrukturni projekti i oni koji će se tek realizirati koji će Ivanić-Grad pozicionirati kao središte Zagrebačke županije. Vlada RH je prijatelj cijele regionalne i lokalne samouprave što se očituje u svim njezinim mjerama za decentralizaciju, od poreznih reformi i financijskih instrumenata do prenošenja ovlasti i funkcija. To je put kojim treba ići u budućnosti“, rekao je ministar Bošnjaković.

Ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako se današnje obilježavanje ujedno slavi i kulturu ovog grada. „Zajedničkom suradnjom u proteklih nekoliko godina uspjeli smo osigurati financijska sredstva da se završi veliki projekt obnove gradske knjižnice. Vlada RH radi na ravnomjernom regionalnom razvoju na svakom području djelovanja, pa tako i u kulturi. Bez razvoja i ulaganja u kulturu nema niti razvoja naše kulture u cjelini. U Ivanić-Gradu se čuva bogata povijest, a knjižnice su uvijek prepoznate kao mjesta kulturnog života, rezervoari informacija i mjesta koja uče građane njihovom pristupanju. Raduje me da će njena obnova ovoj sredini donijeti još veći duh kulture“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na svečanoj sjednici Gradskoj vijeća gradonačelnik Javor Bojan Leš zahvalio se svim građankama i građanima Ivanić-Grada na potpori radu gradske uprave. „Gradonačelnik sam svih građana moga grada, i drago mi je da me po mom radu i djelu prepoznaju. Cilj mi je da zajedno sa svojim djelatnicima, učinimo ovaj grad boljim i ljepšim. Zahvaljujem i svim gradskim vijećnicima na zajedničkom radu i očuvanju digniteta ovog predstavničkog tijela. Svojim konstruktivnim raspravama, djelovanjem i radom znatno je ispred mnogih sličnih tijela poglavito u odnosima, načinima komunikacije i razmišljanjima između različitih stranaka. Svojom pozitivnom energijom zajedništva radimo za boljitak grada“, rekao je gradonačelnik Bojan Leš. Dodao je kako je u posljednje tri godine napravljen značaj iskorak u pogledu ulaganja i povlačenja EU sredstava, te u razvoju grada u infrastrukturnim, kulturnim, društvenim i gospodarskim sektorima. Zahvalio se i Vladi RH na podršci i prepoznavanju svih napora za razvoj.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak rekao je: „Ovaj grad iz godine u godinu ide prema naprijed i daje ideje drugim gradovima i općinama za razvoj. Zagrebačka županija radila je na rebalansu proračuna i tom smo prigodom vodili brigu da se sredstva za jedinice lokalne samouprave ne diraju. Nadam se da će se nastaviti dosadašnja dobra suradnja grada i županije i nastaviti svi planirani projekti.“

U sklopu sjednice dodijelila su se javna priznanja grada Ivanić-Grada. Nakon sjednice, otvoren je i novouređeni prostor Gradske knjižnice Ivanić-Grada u kojem će biti dječji odjel te čitaonica. Ukupna vrijednost radova iznosi 500.000,00 kn financiranih od strane grada Ivanić-Grada u iznosu od 349.00,00 kn, Ministarstva kulture u iznosu od 100.000,00 kn, te sufinanciranjem sponzorstva INA – Industrije nafte d.d. u vrijednosti od 59.000,00 kn. Radovi su započeli 2018. godine, a rekonstrukcija je djelatnicima i svim korisnicima donijela ugodan i kvalitetan prostor za rad i posjetu.