12.03.2020.

Odgodite sve skupove na području Zagrebačke županije

Stožer civilne Zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak kako preporuča odgađanja svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije.

Zaključak Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije je dostupan ovdje.

Iz Županijskog stožera apeliraju na organizatore da se radi prevencije širenja koronavirusa drže preporuka stožera i odgode sva događanja, a stanovnike Zagrebačke županije pozivaju da se ne odazivaju na skupove. 

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije prestaje izdavati suglasnosti za održavanje javnih okupljanje na području Zagrebačke županije.

Napominjemo da GRAD ZAGREB NIJE DIO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE (za događanja na području Zagreba nadležan je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba).

Gradovi Zagrebačke županije su: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić, a popis 25 općina je dostupan ovdje.

Ukoliko organizatori unatoč preporuci Županijskog stožera ipak odluče održati javno okupljanje, dužni su provesti sve najviše higijenske standarde propisane od strane Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija te preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja.

Ponavljamo, organizatori okupljanja dužni su:

  • Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
  • Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije
  • Na vidljivim mjestima istaknuti sljedeće upute koje se mogu preuzeti na niže navedenim linkovima:

o   Plakat za javne prostore

o   Upute za pranje ruku

Više informacija o prevenciji i preporukama dostupno je na https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/