21.05.2020.

Najava akcije pojačanog nadzora vozila i vozača

Prateći stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave Zagrebačke od 1. siječnja 2020. godine, razvidno je da je došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu obzirom da je s danom 19. svibnja 2020. godine  evidentirano devetnaest (19) poginulih osoba u cestovnom prometu dok je 2019. godine u istom razdoblju poginulo sedamnaest (17) osoba, pri čemu je na području Policijske postaje Ivanić-Grad dana 29. travnja 2020. u mjestu Širinec došlo do prometne nesreće u kojoj je jedna osoba vozač (četverocikla) smrtno stradao dok u istom vremenskom periodu prethodne godine nije bilo prometnih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima.

Obzirom na navedeno u dane vikenda, od 22. do 25. svibnja 2020. godine, na području Policijske uprave zagrebačke kao i Policijske postaje Ivanić-Grad provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U nadzoru prometa alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima,  nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na  posljedice prometnih nesreća.