25.02.2021.

Odražn sastanak s ministrom na temu cestarina

Danas je održan sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na kojem su bili prisutni ministar Oleg Butković, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, gradonačelnik Novske Marin Piletić i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.
Jedna od tema današnjeg sastanka bila je cestarina - problematika kojom se bavimo i tražimo rješenje već godinama.
Ministar je rekao da je upoznat s građanskom inicijativom ukidanja cestarine na dionici Ivanić-Grad - Zagreb te iznio da je u pripremi novi sustav naplate cestarine koji je temeljen na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija: naplati putem unaprijeđene verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka uz koji će se pripremiti i novi pravilnici o visini naknada za korištenje autocesta, kojima će se ujedno i smanjiti trenutna cijena korištenja autoceste za građane Ivanić-Grada.
Ministar je napomenuo da se paralelno sa smanjenjem cijene za navedenu dionicu, priprema i rješenje za potpuno ukidanje cestarine za koju se trenutno priprema detaljna analiza koja bi financijski zatvorila navedeni manjak od prihoda naplate cestarina.
Također, govorilo se i o rekonstrukciji nove državne ceste u Ivanić-Gradu kroz naselja Šemovec - Breška Greda - Trebovec - Rugvica, na kojem je ministar izložio da će građevinska dozvola za cestu biti gotova krajem 2021. godine, dok se početak radova očekuje početkom 2022. godine čime će se građanima Ivanić-Grada osigurati kvalitetni alternativni pravac za dnevne migracije prema gradu Zagrebu.
Treća točka razgovora je bila rekonstrukcija i obnova željezničke pruge Dugo Selo – Novska kojim se želi izgraditi drugi kolosijek te pruge kako bi se ubrzao promet na toj relaciji. U sklopu projekta će se izgraditi 82 kilometra pruge, za projektiranje je planirano izdvajanje 16,8 milijuna eura dok je procijenjena vrijednost radova oko 572,5 milijuna eura. Trenutno je u tijeku rješavanje imovinsko pravnih odnosa, dok će početak radova najprije krenuti na infrastrukturnim dijelovima podvožnjak Savska ulica - Vulinčeva ulica i podvožnjak Boltov brijeg u naselju Lonja.